Akdeniz'in 'susamı' Siirt iklimine uyum sağladı

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Daha çok Akdeniz Bölgesi'nde üretimi yaygın olan susamın Siirt Üniversitesi tarafından kentte yapılan deneme üretimi sonucu Siirt iklimi ve toprağına uyum sağladığı tespit edildi.

Türkiye'de daha çok Akdeniz Bölgesi'nde yaygın olarak yetiştirilen susamın Siirt Üniversitesince kentteki deneme üretiminden Siirt iklimine ve toprağına oldukça uyum sağladığı ve verim elde edildiği tespit edildi. Bölgede çiftçilere yüksek gelir getirecek alternatif ürün temin etmek için Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri tarafından yürütülen çalışmalardan olumlu sonuç elde edildi. Üniversitenin 3 yıldır süren çalışmaları sonucu dekara yaklaşık 200 kilogram rekolte elde edileceği tahmin ediliyor. Hastalık ve haşerelerin bulunmadığı bu bitkilerin bölgenin iklim ve toprak koşullarına oldukça uyumlu olduğunu tespit edildi. Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, yaptığı açıklamada, Siirt'te araştırma enstitüsü olmadığı için Ziraat Fakültesindeki öğretim üyelerinin farklı bitkilerde çalıştığını söyledi. Üniversite olarak susam üzerinde 3 yıldır çalışma yaptıklarını belirten Erman, "Yapılan araştırmalar sonucu susam herhangi bir şekilde hastalık ve haşere olmamakta. Hastalık ve haşerenin olmaması girdi fiyatlarını aşağı çekmekte, bu da yetiştiriciliği daha karlı hale getiriyor. Dolayısıyla biz buradaki çiftçilerimiz için alternatif bitkileri tespit etme, yaygınlaştırma adına bu tür çalışmaları yapmaktayız." dedi.
- Susam Siirt iklimine çok uygun
Susamın normalde yaygın olarak Akdeniz Bölgesinde yetiştiğini fakat 3 yıllık araştırmalar sonucu Siirt iklimine çok uygun olduğunu tespit ettiklerini kaydeden Erman, "Susamın Siirt iklimine uyum sağladığını, herhangi hastalık, zararlı böceğin olmadığını tespit ettik. Biz burada çiftçilerimize acaba birim olandan hangi ürünü ekersek daha yüksek verim alırız, onu araştırıyoruz. Çiftçilerimiz yeni ürünlere yabancı oldukları için kaç kere su, gübre vereceğiz yönünde araştırma yapıyoruz. Siirt'teki ürün desenini yeni ürünlerle desteklemek istiyoruz." diye konuştu. Doç. Dr. Öğretim Üyesi Ali Beyhan Uçak ise çiftçilerin sadece Siirt fıstığına bağlı kalmak yerine farklı ürünleri de onların denemelerini ve kar etmelerini istediklerini ifade etti. Siirt toprağının iki bitkiye çok uyumlu olduğunu belirten Uçak, "Bizim yegane var olma sebebimiz çiftçilerimiz ve öğrencilerimiz. Siirt'in toprağı bitki besin maddesi, organik madden yönünde çok verimli. Ancak çiftçilerimiz maalesef yeni ürünlere kapalı. Oysaki çiftçilerimiz yeni ürünleri de tanısa daha fazla kar elde edebilecek. Susamın pazarlamada bir sorunu yok, siz yetiştirin tüccar onu havada kapıp alır. Yerli piyasada hemen tüketilir. En azından unlu mamul üretenler alır." dedi.
HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN