Çağın Vebası: Obezite

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Çağın vebası “obezite”nin en önemli nedeninin sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivitelerde azalma olduğunu belirten Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Doktoru Sinan Sayır, obezitenin zararlarına dikkat çekti. Sayır, “Obezite, insüline bağımlı olmayan şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, kas-iskelet sistemi hastalıkları ve benzeri kronik hastalıkların yanı sıra depresyon gibi ruhsal sorunlar, toplumsal uyumsuzluk problemlerinin oluşmasına da zemin hazırlayan bir hastalıktır” dedi. Artı Siirt Haber Ajansına Obeziteyi Anlatan Sayır, Şişmanlığı ve şişmanlığın boyutunu saptamak için çok çeşitli yöntemler bulunduğunu söyledi. En çok bilinen ve kullanılan yöntemin Vücut Kütle İndeksi (VKİ) olduğunu belirten doktor Sayır, VKİ formülasyonu anlattı. Çok sayıda hastanın kendilerine başvurduğunu belirten Sayır, Cerrahi gerektiren obezite hastalarını detaylı inceledikten sonra bunlara yönelik uygun cerrahi yöntemleri uyguluyoruz dedi. Operatör Doktor Sayır şunları söyledi: “Hastalarımıza diyet, spor ve medikal tedavilerle yardımcı oluyoruz. 2015 yılından beri Siirt’te obezite cerrahisi alanında operasyonlar yapıyoruz. Bizim cerrahi olarak müdahale ettiğimiz hastalar vücut kitle endeksi 40 üstü olanlar yani morbit obez dediklerimiz. Önceliğimiz hiçbir zaman cerrahi değildir. Biz hastalarımıza önce iyi bir bakım ile diyete yönlendiriyoruz. Bu hastaların çoğu sosyal anlamda toplumda ciddi sorunlar yaşayan hastalar. Giyecek kıyafet bile bulamayan hastalar. Cerrahi operasyonlardan sonra ilk bir yol boyunca kilo veren hastalarımız oluyor. Yepyeni bir hayatla tanışan ve mutlu yaşayan hastalarımız oldu. Bizim amacımız hastalarımızın kilolarından kurtulup sağlıklı olması. Obezite yaşla ilgili bir durum değil, çocukluk döneminde de oluyor, erişkin döneminde de olabiliyor. Bizler gerek duyulan hastalarımıza tüp mide ameliyatı diye tabir ettiğimiz laparoskopik müdahaleler yaptık. En son yaptığımız hastamız Nur Hanım oda şuan gayet iyi gidiyor. Hastalarımızın hemen hemen hepsi mevcut kilolarının yüzde kırkını verdiler.” Dedi. Tüp mide ameliyatı geçiren hastalardan Nur Elçiçek ise, çok güzel sonuçlar aldığını belirterek 128 kilo ile ameliyata girip üçüncü ayında 103 kiloya indiğini söyledi. Elçiçek şöyle konuştu: “Her şey çok güzel ilerledi çok sağlıklıyım ve Sağolsun operatör doktor Sinan Sayır bu konuda çok başarılı işler yapıyor. Sadece ameliyatla ilgili değil ameliyat sonrası da çok güzel yardımları oldu. İnsanlardan kaçma hedefindeydim. Sürekli evde oturayım, kimse beni görmesin derdim. Hep bir özgüvensizlik vardı. Kilo verdikçe insanın mutluluk hormonu daha çok artıyor. Artık daha çok yürümek istiyorum, daha özgüvenliyim.” Dedi.

Obezite ile mücadelede bunlara dikkat!

  Çağımızın en önemli sorunlarından biri olan obezite sağlığı tehdit ediyor. Fast food tüketiminde yaşanan artış, düzensiz beslenme ve yetersiz fiziksel aktiviteler obezitenin artmasına neden oluyor. Peki, obeziteyle nasıl mücadele edilmeli? İşte sizler için derlediğimiz obezite ile baş etmenin 7 yolu: Fast food tüketiminin artması, düzensiz beslenme ve fiziksel aktivitedeki düşüş obezitenin artması gibi nedenler obezitenin artmasına neden oluyor. Dünyada ve Türkiye'de ciddi bir sorun haline gelen obezite sağlığımızı tehdit ediyor. Türkiye’de her 3 kişiden biri obezite ile mücadele ediyor. Obezite nedir? Obezite günlük alınması gereken enerjinin harcanan enerjiden fazla olması sonucu vücuttaki yağ oranının artmasıdır. Obezitenin değerlendirilmesinde kullanılan en kolay yöntem olarak bilinen VKİ (Vücut Kitle İndeksi)’ ne göre VKİ: 18-20= Zayıf 20-25= Orta 25-30= Obez 30-35= Aşırı obez olarak değerlendirilmektedir. Obezitenin önüne geçilebilir! Obezitenin başlıca ve değiştirilemez sebeplerinden biri genlerdir. Ancak genetiğin arkasına sığınıp bunu önlenemez gibi görmemek gerekmektedir. Eğer bir kişinin genetiğinde obezite varsa o kişinin beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmesi gerekir. Doğru ve dengeli beslenme ile obezitenin önüne geçilebilmektedir. İçerikleriyle sağlığımızı tehdit eden, yüksek kalorili olmaları sebebiyle de obeziteye sebebiyet veren hazır ve yarı hazır gıdaların tüketimini azaltmak oldukça önemlidir. Obeziteye davetiye çıkarmayın Fast food tüketimindeki artışa karşın fiziksel aktivitedeki azalış obeziteyi tetikleyen sebeplerden biridir. Bilgisayartelevizyon gibi teknolojik cihazlara olan bağımlılığın artması ve sosyal hayattaki hareketin azalması karşımıza korkutucu bir tablo çıkarmaktadır. Çocukların ve gençlerin birçoğu artık parklarda oynamak yerine bilgisayar başında vakit geçirmekte ve sanal bir iletişim biçimi benimsemektedir. Bu hareketsizlik ve alışkanlıklar bütünü beraberinde obeziteyi getirmekte ve kısır bir döngü oluşturmaktadır. Obeziteyle mücadelenin 7 yolu
  • Kilonuzu kabullenmeyin. Fazla kilolarınızdan sadece görüntünüz için değil sağlığınız için kurtulmayı hedefleyin.
  • Beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirerek yanlışlarınızı bulup onları değiştirmeye çalışın. Bu değişiklikleri yapabilmek için gerekirse uzman desteği alın.
  • Uzmanın önereceği diyete kendinizi hazır hissettiğinizde başlayın.
  • Kilolarınızdan kurtulmak için acele etmeyin. Kendinize uzun bir süre verin ve kilo vereceğinize inanın.
  • Diyet yaparken çevrenizdekilerin sizi kötü yönde etkilemesine izin vermeyin. Gerekiyorsa diyet yaptığınızı kimseyle paylaşmayın.
  • Kilo veremediğiniz zamanlarda diyeti bırakmayı düşünmeyin, aksine bunun çözüm olmayacağını düşünüp sabırlı olmayı deneyin.
  • Diyet yaparken fiziksel aktivitenizi de artırmaya çalışın. Fakat ben spor yapamıyorum sadece diyetle de kilo veremem diyerek motivasyonunuzu kötü yönde etkilemeyin.
HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN