DİKA'dan Siirt'te Yürütülen Çalışmalara İlişkin Önemli Açıklamalar

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Murat Erçin, Ajans’ın yeni dönemde Siirt’te ve faaliyet gösterdiği diğer illerde kısa ve orta vadede hayata geçirmeyi planladığı çalışmalar konusunda çeşitli açıklamalarda bulundu.

Genel Sekreter Erçin, Ajans’ın bölgede pro-aktif bir kurum olarak kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile üniversiteleri bir araya getiren, Bölgenin kalkınmasına öncülük eden bir anlayışla çalışmalar yürüttüğünü aktardı.

Ajans’ın kurulduğu günden bu yana geçen on yılı aşkın süre zarfında, çeşitli destek mekanizmaları aracılığıyla bölgedeki özel sektör, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerine mali ve teknik destek sağladığını dile getirdi.

DİKA’nın Siirt'e gerek mali ve teknik destek araçlarıyla ve gerekse yatırım ortamının iyileştirilmesi, Siirt’te istihdam odaklı özel sektör yatırımlarının arttırılmasına yönelik olarak faaliyetlerini aktif olarak sürdürdüğünü belirten Erçin sözlerine şöyle devam etti:

“Vatandaşımızın ve esnafımızın doğrudan faydasına yönelik olarak tasarlanan 6 Milyon 667 bin lira bütçeli Siirt Eski Çarşısının Rehabilitasyonu Güdümlü Projemizde sona gelmek üzereyiz. SOGEP Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan 4 Milyon lira bütçesi ile ülke düzeyinde en yüksek bütçeli projeler arasında yer alan “Siirt Ağaç ve Tarım Müzesi ile Rekreasyon Sosyal Tesisleri” çalışmaları İl Tarım ve Orman pusulabet müdürlüğümüzce sürdürülüyor. Üniversitemizle geliştirilen “Siirt Küçükbaş Hayvan Payetleme Birimi Kurulumu Güdümlü Projemiz” 16 Milyon 232 Bin ₺ rekor denilebilecek bir bütçeye onay almış ve proje faaliyetlerine başlanmıştır. Öte yandan çok sayıda özel sektör girişimci ve yatırımcımıza, Yatırım Destek Ofisi uzmanlarınca yapılan bilgilendirme, yönlendirme ve ruhsat ve izin iş ve işlemlerinin izlenmesi ve sonuçlandırılması faaliyetleri ile şehrimize yeni fabrika ve işletmeler kazandırıyoruz.  Yeni özel sektör yatırımlarıyla yeni istihdam alanları oluşturarak, şehirde işsizlik oranlarının azaltılmasına katkı sağlıyoruz.” 

Erçin, “2020 Yılı içerisinde Bölge illerimiz ve Siirt İlinde eş zamanlı olarak başlatacağımız, Siirt Üniversitesinin proje ortağı, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün İştirakçi kurum olarak yer aldığı, 3 Milyon 900 Bin Euro bütçeli “TRC3 Bölgesinde Genç İstihdamının Desteklenmesi Projesi “kapsamında 15-29 yaş grubu genç işsizler ve üniversite öğrencilerine yönelik olarak bir istihdam projesinin yürütüleceğini belirtti.

Siirt Organize Sanayi Bölgesinin altyapısını iyileştirmeyi amaçlayan ‘Siirt Organize Sanayi Bölgesi Rekabete Kavuşuyor Projesi’ Pervari’de mesire alanları yapılması konulu ‘Pervari Doğa Turizmi Projesi’ Siirt Üniversitemiz ile sürdürülen fıstık ve bal ürünlerine yönelik iki adet fizibilite projesi de Ajansımızca desteklenen ve faaliyetleri devam eden projeler arasındadır. Ajansımız Coğrafi İşaretler Projesi kapsamında Zivzik Narı ve Siirt Bıttımı yöresel ürünlerinin marka değerlerini arttırmayı hedefleyen ve bu ürünlere coğrafi işaret alınmasını amaçlayan tescil süreçleri sürmektedir. Önümüzdeki dönemde de Siirt ilimizin sosyoekonomik gelişmesine yönelik olarak Ajansın faaliyetlerini arttırarak sürdüreceğini, yeni işbirlikleri ve projelerle Siirt’te aktif rol almaya devam edecektir” diyerek bundan sonra yeni dönemde hayata geçirmeyi planladıkları kısa vadeli hedefleri anlattı.

Yeni dönemdeki hedefler ile ilgili “Ajansımız, kurulduğu günden bu yana araştırma, planlama, proje geliştirme, uygulama ve destekleme alanlarında sahip olduğu bilgi ve deneyimle, önümüzdeki yeni dönemde Bölgemizde ve Siirt’teki tüm kurum ve kuruluşlarla yakın koordinasyon ve iş birliği içerisinde yeni destek araçlarıyla çalışmalarını sürdürecektir. Haziran 2018’de kalkınma ajanslarına devredilerek içeriği güçlendirilen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programında (SOGEP) ile 2020 Yılı içerisinde Bölgede ve Siirt’te istihdamı arttırmaya yönelik olarak geliştirilecek projelere ağırlık verilecektir. Siirt’te bu çerçevede kurum ve kuruluşlarımız, Ajansımız merkez ve Yatırım Destek Ofisi uzmanları desteği ile proje geliştirme çalışmalarını sürdürmektedirler. Ayrıca bu yıl ilk defa kamu kurumları ve STK’ların yanında KOBİ’lerimizin de başvurusuna açık olacak Teknik Destek Programı ile Bölgemizde kurumsal kapasitenin geliştirilmesinin çok yönlü ve daha kapsayıcı olması sağlanacaktır. Ayrıca Bir Milyon ₺ toplam bütçeli Fizibilite Desteği Programı ile Bölgemizde ve Siirt’te planlanan önemli yatırımların ön çalışmasının yapılması sağlanacaktır.” dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN