EMEĞİN SÖMÜRÜSÜ

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Siirt’te sonbahar mevsimine girilmesiyle, odun deposundaki kış hazırlıkları da başladı.

Odun deposundaki işçiler, yoğun bir tempoda çalışmaya devam ediyor. Günün ilk ışıklarıyla işbaşı yapan odun işçileri, günün büyük çoğunluğunu odunları baltalayarak geçiriyor.

Siirt’in farklı bölgelerinden gelen odunları alan komisyoncular, belli ücret karşılığında bu odunları işçilere kestiriyor.

İşçiler bir hayli yorulduklarını, emeklerinin karşılığını alamamalarından şikayetçi.

Sabah saat 06.00 gibi iş başı yaptıklarını, sigortasız bir şekilde çalıştıklarını, öte yandan aldıkları ücreti ise kestikleri ve parçaladıkları odunun tonuna göre olduğunu söyledi.

GEÇİMİMİZİ SAĞLAYAMIYORUZ

Odun işçisi Kemal Yaşar, yıllardır bu işi yaptığını fakat herhangi bir sigorta girişinin olmadığını, çoğu zaman emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirtti.

Bu doğrultuda geçim sıkıntısı çektiklerini dile getiren Yaşar, "Uzun yıllardır çalışmamıza rağmen sigortamız yatırılmıyor. Ton başına 50 liraya kırıyoruz. İşimiz sürekli değil. İki üç ay çalışabiliyoruz. Odunlar da bizim değil. İşçi olarak burada ücret karşılığı çalışıyoruz. Hem motorlar kesmeye ve baltayla kırmama rağmen günlük 100 lira kazanamıyorum ve geçimimi sağlayamıyorum." dedi.

BİZ BU DURUMDAN HİÇ MEMNUN DEĞİLİZ

İşsizliğin yoğun olduğunu ve ailesine bakabilmek için mecburen bu işte çalıştığını ve bu durumdan hiç hoşnut olmadığını söyleyen Yaşar, şöyle dedi: 

“İşsizlik var buraya da o mecburiyetle geliyoruz başka çaremiz yok.  5-6 nüfuslu ailem var, ne sigortam var ne de başka alternatif var. Burada çalışacak bir fabrika olmadığı için biz de mecbur buraya geliyoruz. Odun almaya gelen vatandaş fiyatlar ucuz da olsa pahalı da olsa mecburdur almaya."

AKŞAMA KADAR GÜNEŞİN ALTINDA ÇALIŞIYORUZ

Sabahın erken saatlerinde odun satış noktasına geldiğini belirten Yaşar,  "Sabah saat 06.00'da geliyoruz akşam 18.00'a kadar. Akşama kadar bu güneşin altında çalıyoruz ve emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Odunun tonunu motorlu testereyle ve baltayla 100 liraya kırıyoruz. Onun yarısı da yakıta ve motor yağına gidiyor geriye 50 lira kalıyor bize. Geçen seneye kadar bir teneke motor yağını 120-130 liraya satın alıyorduk şimdi ise 200 liraya anca satın alabiliyoruz. Her şeye zamlanmış biz bu durumdan hiç memnun değiliz." Dedi.

63 yaşındaki işçi Sait Ünal da yaşının ilerde olmasına rağmen evine ekmek götürmek olduğu için çalıştığını, bir ton odunu 50 lira karşılığında kestiğini ve istiflediğini, bir ton odun karşılığında belli bir ücret alabildiklerini ve bu ücrettin yaptıkları işin zorluğu karşısında yetersiz olduğunu belirten Ünal, cümlesine şu şekilde devam etti: "Ben burada motorla odunları bölüyorum sonra onları baltayla ayırıyorum. Bir ton başına 50 lira alıyoruz. Ton karşılığında çalışıyoruz. Ne kadar kesersen o kadar para alabiliyorsun. Günde bir, bir buçuk ton ancak kırabiliyoruz o da günlük 75 lira gibi bir para ediyor. Bazen iş oluyor bazen olmuyor açıkçası gelen odunlara bağlı çalışmamız. 63 yaşındayım. İşimiz ağırdır, zordur, tehlikelidir. Sonuçta testereli motorla ve baltayla çalışıyoruz."

BİZ DAHA İYİSİNİ İSTERİZ AMA ELİMİZDEN BİR ŞEY GELMİYOR.

On iki saate yakın çalıştıklarını ve sabahtan akşama kadar çalıştıklarını bu yetmezmiş gibi kendi yemeklerini de kendilerinin karşıladığını dile getiren Ünal,  "Biz ise sabahtan akşama kadar bu güneşin altın baltayla çalışacağız ve aldığımız ücret 50 lira 75 lira. Çünkü başka çaremiz yok müteahhitler odunları devletten alıp buradaki komisyonculara satıyorlar. Komisyoncularda biz işçileri çağırıyorlar ve ücret karşılığında çalışıyoruz. Ne kadar alıp, sattıklarını bilmiyoruz. Biz ise sabahtan akşama kadar bu güneşin altın baltayla çalışacağız ve aldığımız ücret 50 lira 75 lira. Çünkü başka çaremiz yok. Sigortamız yok.  Yemeğimizi de biz kendimiz çay yaparak ekmek peynirle burada yiyoruz. Yemeğimizin parasını da biz kendi cebimizden karşılıyoruz. Sabah saat sekizde başlıyoruz akşam beş, altıya kadar. On iki saate yakın çalışıyoruz.” diye konuştu.

Fakirin yakacağı, odun olduğunu belirten işçilerden Zeki Elçiçek ise odunların fiyatlarının vatandaşı zorladığını, çevre şehirlere göre en yüksek odun fiyatlarının Siirt’te olduğunu ifade eden Elçiçek, “1 ton odun 700 lira. Bu fiyat Siirt için fazla. Çünkü Siirt kışlık yakılacak odunun merkezi. Diğer illerde fiyatlar bu şekilde değil. Siirt’te iki adamın sermayesinde olduğu için alım-satımlar bu yüzden fiyatlar yüksek. Geçen sene fiyatlar 650 liraydı. Vatandaşların çoğu alımlarda sıkıntı çekiyor. Kimisinin parası var kimisinin yok. Borçla götüren var taksit yapan var. Geçen seneden borcu olan bile var. Parası olmayan zaten doğalgaz kullanamıyor mecbur gelip odun satın alıyor. “ değerlendirmesinde bulundu.

BEN ALABİLİYORUM AMA KOMŞUM ALAMIYOR

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte, Kış hazırlıklarına girişen Abdullah Şanlı adılı vatandaş da geçen yıla oranlar odunlara zam geldiğini, Siirt’te odunların fazla olmasına rağmen bu artan fiyatları bir türlü anlamadıklarını ve bu odunları almakta zorluk çektiğini dile getiren şanlı, sözlerini şu şekilde sürdürdü ; “Kış mevsiminde ısınmak için odun almaya geldim. Geçen sene 600 lira olan odunlar bu sene 700 lira olmuş tonu. Siirt’e göre odunlar çok pahalı. Diğer şehirlere baktığımız zamanda en pahalı odunlar siirt’te. Odunlar çok olmasına rağmen Siirt’te fiyatlar çok yüksek. Ben alabiliyorum ama komşum alamıyor sıkıntı ve büyük bir kriz var.Peşin aldım. Parasını peşin verip öyle odunlar alabiliyoruz."

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN