Eruhluların Asırlık 'ZEV' Geleneği

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Siirt’in Eruh ilçesi Bağgöze köylüleri, bir asrı aşkındır devam eden “Zev” adlı geleneklerini düzenledikleri etkinlikle sürdürdü.

Köy sakinleri düzenli olarak yapılan geleneklerini bu yıl da unutturmadı.

Belirli bir ay belirleyen köylüler bu doğrultuda köyde bulunan Şeyh Ebubekir’in kabrini ziyaret ederek, geleneklerine devem ediyor.

Köyün önde gelen sakinlerinden Şeyh Sait adlı vatandaş, atalarından kalan çok eski geleneği sürdürdüklerini söyledi.

Şeyh Sait, şöyle konuştu:

“Bu ziyaret şeyh Ebubekir’in ziyaretidir. Bağgöze köyünün su kaynağıdır. Köyün suyu bu ziyaretin altından çıkıyor. Bu ziyaret çok eski bir yapı çevresindeki yapılar da eski yerleşim yerinden kalma.  Dedelerimiz ve atalarımız geçmişten bugüne anlatırlar bu yerleşim yerinin çok eski olduğunu ve geçmişten bir adet olarak günümüze kadar gelmiştir bu düzenlediğimiz ziyafet.”

“Şifa arayanlar buraya geliyor”

Yıllardır çözülemeyen hastalıklarına çözüm için gelenlerin olduğunu belirten Şeyh Sait, “Şifa arayan vatandaşlar buraya geliyor. Eski adetlerimizi sürdürmek için gelenler de var. Bu sene Allah razı olsun köy heyetinden,  çevre düzenlemesini dahi yapmışlar güzelleştirmişler. Biz her sene köylülerimiz ile sonbahar ayında bu ziyafeti veriyoruz.  Bu ziyafetle birlikte ibadetimizi yapıyoruz, birlikteliğimizi koruyoruz. Aynı zamanda köyümüzün sorunlarına ortak çözüm bulmaya çalışıyoruz ve birlikte bu sorunların üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Şeylerimiz ve müritleri ile manevi bir hava soluyoruz.”

“Geleneklerini her zaman yaşatmayı amaçlıyorlar”

Şeyh Sait, “Bizler var olduğumuz sürece bu adetimizi bu birlikteliğimizi sağlamaya çalışacağız ve bu muhabbetimizi ölümsüzleştirmeye aynı zamanda sonradan gelecek kuşaklarımıza da birlik ve beraberliği aşılamayı amaçlıyoruz.” dedi.

Bağgöze sakinlerinden Yılmaz Aksu da yüz yıla aşkındır devam eden bu geleneği sürdürmeye çalıştıklarını ve bu geleneği genç nesillere aktarmak istediklerini dile getirip şunlara değindi, “Bu adet Bağgöze köyünde yüz yılı aşkın bir süredir devam etmektedir. Belirli bir zaman belirlenip, buraya toplanılıyor. İnsanlarımız hem mevlit okuyor hem de kurbanlar kesiyorlar. Ziyafet veriyorlar. Hem hayır amaçlı hem de bir buluşma anlamını taşıyor bu gelenek ve bu gelenek yüz yıla aşkın bir süredir devam ediyor. Bizler de bu geleneğimizi mümkün mertebe devam ettirmeye çalışıyoruz.” değerlendirmelerinde bulundu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN