HDP Siirt Milletvekilleri: 'Ilısu Barajı Doğayı Katlediyor'

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Siirt HDP Milletvekilleri Artı Siirt Haber Ajansı Muhabirine yaptıkları açıklamada Mardin Ilısu Barajı nedeni ile su altında köylerde mağdur olan vatandaşların taleplerini meclise taşıyacaklarını belirttiler.

https://www.youtube.com/watch?v=VXog0x_sRYU&feature=youtu.be

Ilısu Barajı nedeni ile Siirt’te birçok köyün su altında kaldığını ve onlarca köy yolunun kapandığını belirten vekiller vatandaşların mağduriyetinin bir an önce giderilmesi gerektiğini aynı zamanda Botan ve Hasankeyf için tüm insanların bu yıka karşı çıkmaya ve tarihlerini sahiplenmeye davet etti.

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, 10 kilometrelik yolun, 70 kilometrelere kadar uzandığını ve bu açıdan binlerce insanın mağdur olduğunu ifade etti.

“Botan Ve Hasankeyf Gibi Tarihlerimizi Yok Ediyorlar”

Bu 30-40 yıllık bir enerji için Botan ve Hasankeyf gibi bir coğrafyanın katledildiğini söyleyen Beştaş,”Ilısu barajının bu haliyle büyük bir mağduriyet yaşattığını ifade etmek isterim. Doğayı katlediyor. Tarihi katlediyor. Bölgede yaşayan halkımızı büyük bir mağduriyetle yüz yüze bıraktı. Dün il eş başkanımız ve il milletvekilimiz baraj göletinin bulunduğu alana gittiler. İnsanların kendi ikametgâhlarına ulaşımı kat be kat arttı. 10 kilometrelik yol, 60-70kilometrelere çıktı ve köprü su altında kaldı.” Şeklinde konuştu.

Beştaş, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Botan vadisi bir bütün olarak çok önemli bir doğa ve tarih abidesi tümüyle sular altında kalıyor. Bu 30-40 yıllık bir enerji için Hasankeyf’te ve Türkiye’nin farklı yerlerinde olduğu gibi AKP iktidarının paraya doymaması, hırsının önünü alamamasıyla ilgili bir olay. Bizler Siirt’i temsil eden vekiller olarak bu gün meclise bir önerge veriyoruz. Ankara’da kesinlikle bu işin takipçisi olacağımızı ifade etmek istiyorum. “

“Farklı Lanse Edilmek İsteniyor"

Su altında kalan köylerin sosyal medya da ve bazı haber sitelerinde konuyu farklı lanse edildiğini söyleyen Beştaş, “Bir yıkımı bir talanı bir mağduriyeti turizm seferberliği gibi lanse etmekte büyük bir ayıptır gerçekten. Dünden bu yana farklı hesaplardan sanki çok iyi bir şey yapılıyormuş gibi halk akın etti, gitti suları izledi ya da işte ne kadar güzel bir değişim oluyor gibi tersten bir lanse etme çabası var. Biz bunu kesinlikle gerçeği yansıtmadığını, bunu bir manipülasyon olduğunu düşünüyoruz.” şeklinde konuştu

“Botan ve Hasankeyf’i Sahilenin”

Su altında kalacak olan Botan ve Hasankeyf tüm halkı bölgesini sahiplenmeye çağıran Beştaş, sözlerini son olarak şu şekilde sürdürdü:

“Botan’a, Botan Vadisi tarihine, doğasına sahip çıkmaya devam edeceğiz. Halkı da bu konuda duyarlılığa ve kendi yerleşimine, tarihine ve doğasına sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

“Vatandaşa Eziyet ve İşkence”

Ardından Açıklamalarda bulunan HDP Siirt Milletvekili Sıddık Taş ise onlarca köy yolunu merkeze bağlayan köprünün sular altında kalmasını halka yapılan bir eziyet ve işkence olduğunu yorumunda bulundu.

Alternatif yolların olmadığını belirten Taş, “Dün biz gittik İl Başkanımızla. Yerinde gördük. Köprü tamamen sular altında. Ulaşım kapanmış durumda şu an. Yüzlerce köy şu an ulaşıma kapalı. Herhangi bir önlem alınmadan köprüyü sular altında bırakmak bu halka yapılan en büyük eziyettir, işkencedir. Bu da şunu gösteriyor hükümetin halka bakış açısını bir yandan da gösteriyor. Yollar öncesinden yapılmamış her hangi bir önlem alınmamış insanları bir yere hapsetmek bu çok kötü bir şeydir.” dedi.

“Baraj Bölgeye Ciddi Zarar veriyor”

Barajın bölge halkına ciddi anlamda zararlar verdiğini belirten Taş, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Halka sanki farklı bir şey yansıtılıyor. İşte Siirt’e deniz getirmişler. Bir iki tane gemi getirmişler. Halkı pikniğe davet ediyor. Öyle değil aslında. Tarihi, bir halkın tarihini sular altında bıraktınız. Siirt coğrafyasının iklimini bile değiştirdiler. Yetkililerin her hangi bir önlem almadan köprüyü sular altında bırakmalarını ben çok talihsiz, çok yanlış buluyorum. Hükümetin baraj politikaları bölgeye gerçekten ciddi zarar veriyor bu da bir gerçek.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN