İnsanlık Tarihinin En Eski Mesleği Siirt'te Devam Ediyor

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Gelişen ulaşım ve teknoloji karşısında etkinliğini yitiren çerçilik, Siirt’te devam ettiriliyor.

İnsanlık tarihinin en eski mesleklerinden biri olarak bilinen çerçilik (Atarok-Atari-Atar), ulaşım ve teknolojinin gelişmesiyle kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında yerini aldı.

Köylerin mobil marketleri olarak bilinen çerçilik, bugün bölgenin bazı kırsal yerlerinde etkinliğini sürdürüyor.

20 YILDIR ÇERÇİLİK YAPIYOR

Kentlerden alınan başta temel gıda maddeleri, elbise ve oyuncaklar olmak üzere birçok ürün, köy köy dolaştırılarak satışa sunuluyor. Köylerde yer yer satışlar değiş tokuş yöntemiyle yapılıyor. Ürünleri karşılığında genelde arpa, mercimek ve buğday alan bölgenin tek çerçisi Selahattin Demiray , 20 yıldır yaptığı işle aynı zamanda bir kültürü yaşatıyor.

‘KÖYLERDE NÜFUS AZALDI’

Siirt’in Kurtalan ilçesine bağlı Kentalan köyünde ikamet eden ve bir kamyonetle çerçilik yapan Demiray, bölgede şu anda sadece kendisinin kaldığını ifade etti.

Geçimlerini zar zor sağladıklarını dile getiren Demiray, "Eskisi gibi satışlar yapamıyoruz. Göçle birlikte köylerdeki yurttaşların sayısı azaldı, ancak en çok beni giderler etkiliyor. Mazot fiyatı çok yüksek, kimi zaman 40 kilometre yol gidiyoruz, gittiğimiz köyde bazen bir kilo şeker bile satamıyoruz. İnsanların alım gücü düştü, biz de masraflar çoğaldı. Bu mesleği gücüm yettiğince yapacağım" dedi.

VERESİYE YÖNTEMİ
Köylerde yer yer veresiye usulüyle çalışan Demiray, bazen de ürünlerinin karşılığında arpa, buğday ve mercimek gibi takas usulüyle çalıştığını söyledi.

ÇOCUKLARIN NEŞEŞİ

Mesleğe kamyonetlerle devam ettiğini anlatan Demiray, işin en sevdiği yanının köy girişlerinde çocukların şekere olan özlemlerini sona erdirmek olduğunu dile getirdi. Demiray, "Geçmişte çocuklar köylerde haftalarca atarokları beklerdi. Bugünse çocuklar geçmişe göre şanslı. Kimi köylere ulaşım daha kolay. Her ne kadar köy yolları çoğu zaman bozuk olsa da muhakkak haftada bir köylere uğruyoruz. Uğradığımız zaman çocuklar neşe ile yanımıza geliyor" dedi.

‘’Çerçilik Nedir?’’

İnsanlık tarihinin en eski mesleklerinden biri olan çerçilik mesleği, gezgin satıcıların eşek, at üstünde veya araçlarında taşıdıkları iğneden ipliğe ürünleri, köy köy dolaşıp köylünün malı karşılığında takas etmesi ya da para karşılığında satması usulüne dayanıyor.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN