İşsiz Gençlerin Endişelerini Ele Aldık

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

İşsiz üniversite mezunları, içinde bulundukları zor şartları ve gelecek ile ilgili endişelerini anlattılar.

Kâtiplik yapan sosyolog, iktisatçı bir garson, kamu yönetimi mezunu özel güvenlik görevlisi… Üniversite okumak yetmiyor. Üniversitelilerin bazıları işsiz, bazıları ise mesleğiyle ilgisi olmayan vasıfsız işlerde çalışıyor.

Resmi verilere göre üniversite mezunu 657 bin işsiz var. Üniversiteli işsizlerin anlattıkları, hem eğitimdeki nitelik sorununu hem de pek çok bölümdeki arz talep dengesizliğini ortaya koyuyor. 

Muhasebe Adalet mezunu Hilmi Dildirim ayakta kalabilmek için başka bir üniversite mezunu arkadaşı ile cafe işleterek hayatını idame ettirdiğini söyledi. Dildirim sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben Siirt üniversitesinde Muhasebe bölümünü okudum ama ne yazık ki boşta kaldım. Şansımı farklı bir bölümde denemek istedim açık öğretimden bu kez adalet bölümünü okumaya başladım ama görünen o ki ne yazık ki bu bölümden de bir yere yerleşmemiz çok zor gözüküyor. Bizlerde ayakta kalma mücadelesi içerisine girmemiz lazım sonuçta hayatta kalabilmek için farklı mesleklerde farklı sektörlerde çalışmak zorunda kalıyoruz gönül isterdi ki kendi okuduğun onca yılını verdiğin meslek dallarında çalışmayı ama ne yazık ki Türkiye şartlarında eğitim sisteminin yerlerde olmasından dolayı bu imkansız gözüküyor. Bu yüzden birçok alanda çalışmaya başladım. Bende farklı sektörlerde düğün sektörü olsun turizm olsun daha birçok sektörde farklı farklı alanlarda çalıştık ama sonuç olarak birçoğu geçici maddi olarak kendine yetmeyen işler. Amacımız okuyup devlet memuru olabilmekti ama gel gör ki sürekli farklı sektörlerde çalıştık. Şuan ise öğretmenlik mezunu üniversite arkadaşım ile omuz omuza vererek gördüğünüz bu küçük işletmeyi kurduk borca girerek kredi çekerek en azından kendi işimizi kuralım dedik. Türkiye’de binlerce üniversite mezunu işsiz genç var ne yazık ki bunu çok açık bir şekilde görüyoruz her şehirde bir üniversite açarak ne yazık ki gençlerin önü açılmıyor hükümetin uyguladığı eğitim politikası mutlaka bir an önce değişmesi lazım. Sırf üniversite okumak için okunmaması lazım biz gençlerin ününün açılması için iş istihdamlarının artırılması ve doğru sistemli bir eğitim sistemini hayata geçirmek ve doğru tarafsız arkanda birinin olmadan bu atamaların yapılması.

Ahmet Yılmaz ise 3 üniversite bitirdiğini belirterek yaşamı boyunca okullara harcadığı paranın karşılığını alamadığını söyledi. Bir işletmede garsonluk yapan Yılmaz, “insanların yaşamları boyunca okullara harcadıkları paraların karşılığını alamıyorlar ne yazık ki. en basti yurt ücretleri günümüzde en düşük 500 lira. Yaşam şartlarına bilakis bir o kadar giderken okumanın sonunda bunca zahmettin ve çalışmanın karşılığını alamamak hepimizi ne yazık ki üzüyor.” Dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN