İşsizlik Maaşı Belli Oldu

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

İşsizlik maaşı asgari ücret üzerinden belirleniyor. 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamında içeriği tanımlanmış olan işsizlik maaşı sigortalı çalışanlar için yasadaki şartları sağlamış olmaları şartıyla geçici bir güvenlik sistemidir. İşsizlik maaşı alma şartları nelerdir, işsizlik maaşını kimler alabilir?

işveren tarafından iş akdinin feshedilmesinden dolayı işsiz kalanlara, yeni bir iş bulabilmeleri için gerekli sürelerde işsizlik maaşı ödemesi yapar. İşsizlik maaşı, her çalışanın işsiz kalması halinde güvencesidir.

Son dört aylık brüt maaşa göre hesaplanan, 6,8 ve 10 aylık sürelerde kendi imkanlarımız veya İŞKUR tarafından mesleğimize uygun iş bulana kadar geçinmemizi sağlayan ve işsizlik sigortası fonundan karşılanan aylıktır.

Devlet tarafından verilen işsizlik maaşı için talep edilen koşulların başında işsizlik maaşına başvuru yapacak kişinin işyerinden kendi isteği dışında ayrılmış olması şartı geliyor. Bu şarta göre maaş için başvuru yapacak kişi iş yerinden istifa etmiş olmamalı. Buna göre işsizlik maaşı başvurusunda bulunacak kişi kendi isteği dışından işinden çıkarılmış olmalı. Başvuru yapacak kişinin çalışmakta olduğu şirketin iflası ve benzeri durumların yaşanması da başvurular için geçerli sayılıyor.İşsiz kalanlar için en önemli konu işsizlik maaşıdır. Çünkü yeni bir iş bulana kadar geçecek zamanda sosyal ihtiyaçların karşılanabilmesi için paraya ihtiyaç vardır.

Türkiye'de çalışanların güvencelerinden birisi de işsizlik maaşı. İŞKUR kendi istek ve kusuru dışında işten çıkartılan ya da haklı fesihle ayrılan çalışanlara son 3 yıldaki prim gün sayılarına göre 10 aya kadar maaş ödüyor. İşsizlik maaşı konusunda tüm merak edilenler;

Şu an yürürlükte olan sistemde, işten çıktığınızda yeni bir iş bulana kadar temel ihtiyaçlarınızı karşılayacak oranda devlet işsizlik maaşı bağlıyor.

Maaşın kime hangi şartlarda bağlandığı ise 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunun’da detaylı bir şekilde yer almaktadır.

İşsizlikten önce son dört aydaki ortalama brüt ücreti 4 bin 60 liranın üzerinde olanlar, brüt ücret tutarlarına göre asgari ücret artışından faydalanabilecek. İşsizlikten önceki brüt ücreti 4 bin 60 TL'nin altında olanların işsizlik maaşı ise asgari ücret artışından etkilenmeyecek. 

Devlet kendi isteği ve kusuru dışında işsiz kalan kişilerin yeni bir iş bulabilmeleri için gerekli süre zarfından işsizlik maaşı ödemesi yapıyor.

1 Ocak'ta asgari ücretteki artışla birlikte işsizlik maaşında taban ve tavan tutarlar arttı. İşsizlik maaşı asgari ücrete endeksli olarak ödenmektedir. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerli olan işsizlik maaşı en düşük 1.015 lira, en yüksek 2.030 lira oldu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN