Kimler Kovid-19 Aşısı Yaptırabilir? Siirt Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Aydın Açıkladı

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Siirt Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Özgür Aydın, Kovid-19 aşısında dikkat edilmesi gereken kuralları madde madde açıkladı.

Dr. Aydın, şu ifadelere yer verdi:

"1-) Gebeliğin ilk üç ayı hariç; gebelerimizin isteği halinde Covid-19 aşısı uygulanabilecektir. Aynı zamanda emziren annelere de istekleri halinde aşıları uygulanabilecektir.

2-) Covid-19 aşısı ile Grip aşısı, Zatüre aşısı, Menenjit aşısı, Hepatit A ve Hepatit B aşıları arasında en az 15 gün zaman aralığı olmalıdır. Kuduz ve Tetanoz aşısı olanlara zaman aralığı beklemeksizin Covid-19 aşısı yapılabilecektir. Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak, Su çiçeği ve Verem aşısı ile Covid-19 aşısı arasında ise en az 4 hafta zaman aralığı olmalıdır.

3-) 18 Yaş altına Covid-19 aşısı hiçbir şekilde uygulanmayacaktır. Aktif Covid-19 hastalarına, 10 gün içerisinde Covid-19 hastalarına temas etmiş kişilere aşı uygulanmayacaktır. Son 6 ay içerisinde Covid-19 geçirenlerde bağışıklık oluşmadığı düşünülüyorsa aşı yapılabilecektir.

4-) Akut yahut kronik herhangi bir hastalığı olan vatandaşlarımız ise doktorlarına mutlaka muayene olmalı ve kendilerine doktorun kararı doğrultusunda işlem yapılmalıdır.

Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla aşılarını olabilirler. Ama bu aşının yan etkisi olmadığı anlamına gelmemektedir. Her ilacın ve her aşının baş dönmesi, kusma gibi hafif semptomlardan anaflaxi gibi ciddi durumlara kadar yan etkileri mevcuttur. Ama belirttiğim gibi bu tüm ilaçlarda ve aşılarda olabilecek ve kişiden kişiye değişebilecek yan etkilerdir.

Örneğin tıp camiasında en masum kabul edilen Parol ilacının bile benzer yan etkileri mevcuttur. Aşıyı olduğumda ben iğneyi bile hissetmemekle birlikte hiçbir yan etkiyle de karşılaşmadım. Bu sebeple vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığımıza güvenmelidirler.

Ayrıca bu hafta içerisinde Sağlık Bakan Yardımcımız Sayın Emine Alp MEŞE ile Zoom Toplantısı gerçekleştirerek ülkemizdeki ve ilimizdeki aşı planlarımızı, eksiklikleri ve önlemleri konuşacağız."

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN