'KÖYÜMÜZÜ ELİMİZDEN ZORLA ALDILAR'

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Hasankeyf'te baraj suyu alıntıda kalacak Suçeken, Urganlı ve Kılıç köylerinin kent merkeziyle bağlantı sağlayan 54 yıllık yol trafiğe kapatıldı. Altyapısı bitmemiş yeni yerleşkeye zorla göç ettirilmek için bunun yapıldığını savunan köylüler, mağduriyetin giderilmesini istiyor.

Ilısu Barajı nedeniyle sular altında bırakılacak 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf'e bağlantıyı sağlayan 54 yıllık yol, geçen hafta trafiğe kapatılarak Raman Dağı'ndan seyreden duble yol ve nehir üzerinde yeni inşa edilen viyadük açıldı. Yolun trafiğe kapatılması ile birlikte Suçeken (Şikeftan), Urganlı (Zaxora) ve Kılıç (Zêriyê) köylerindeki yurttaşların Hasankeyf ve Batman’a ulaşım bağlantıları kesildi. Yeni yerleşim yerleri ve yollarının yapılmaması nedeniyle mağdur olduklarını belirten köylüler, mağduriyetlerinin giderilmesin istedi.

ANA YOLA YÜRÜYORLAR

Su altında kalacak Kılıç köyün halkı, yol kapatılmadan önce Hasankeyf, Midyat ve diğer ilçe ve kentlerden gelen servis araçlarıyla köylerine ulaşım sağlıyordu. Yolun trafiğe kapatılmasıyla birlikte köylüler, 3 kilometre arazide yürüyerek veya bulabildikleri araçlarla taşlı yollardan geçerek ana yola ulaşmaya çalışıyor. Kılıç köyünden Azadin Atmaca, valiliğin kendilerini mağdur ettiğini ifade ederek, "Kimi zaman yürüyerek kimi zaman ise eşeklerle ana yola ulaşmaya çalışıyoruz. Aracı olanlar ise ya taşlı ve toprak yoldan ana yola ulaşacak ya da önce Hasankeyf'e oradan da yeni yerleşkeden ana yola ulaşacak. Bu eziyet değil de nedir? Amaçları bizi bir an önce köyden uzaklaştırmak ve çıkmamızı sağlamaktır. Nereye gideceğiz ne yapacağız bilmiyoruz" diye konuştu.

'HERKESİN EV YAPACAK PARASI YOK'

Yol sıkıntısı yanı sıra evlerinin de olmadığını anlatan köylüler, ileriki günlerde elektriklerin de kesileceğini söyledi. Köylerinden 2 kilometre yukarıda İl Özel İdaresi tarafından kendilerine tahsis edilen merada kendi imkanlarıyla ev inşa etmeye başlayan köy halkı, alt yapı sıkıntısına dikkati çekti. Yeni yerleşim alanında ev inşa etmeye başlayan Lokman Yıldız, "Köyde binin üzerinde büyük ve küçükbaş hayvan bulunuyor. Herkesin ahırı var. Şimdi ise İl Özel İdaresi yeterli alanda ev yapamayacağımızı belirtiyor. Köyde herkesin ev yapacak parası yok. Kimisi şimdi yapacak, kimisi de belirsiz bir zamanda. Buraya taşınsak dahi geçimimizi sağladığımız topraklar, meyve ağaçları su altında kalacak" diye konuştu.

'KÖYÜMÜZÜ ELİMİZDEN ZORLA ALDILAR'

Urganlı köyünden İbrahim Yıldız da aynı şikayetleri yineleyerek, “Sürekli köyden çıkmamız gerektiğini söylüyorlar. Nereye gideceğiz? Evimiz yok, yolumuz zaten kapatıldı. Köyümüzü elimizden zorla aldılar, yetmediği gibi bir an önce bizi çıkarmak istiyorlar" dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN