Meral Danış Beştaş Çığ felaketinin araştırılmasını talep etti

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Hdp Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Van’nın Bahçe Saray İlçesinde yaşanan çığ felaketine ilişkin Türkiye Büyük Meclis Başkanlığına konunun araştırılmasını talep etti.

Beştaş, Geçtiğimiz hafta Van Bahçesaray’da yaşanan ve 41 kişinin ölümü, çok sayıda insanın yaralanmasına neden olan çığ felaketinin hangi etmenler ve ihmaller sonucunda gerçekleştiğinin araştırılması için talepte bulundu.

Meral Danış Beştaş yaptığı açıklamada şunlara değindi:

“Çığ; dağlık, engebeli ve eğimli rüzgaraltı yamaçlarda tabakalaşmış veya toz kar örtüsünün kendi iç direnciyle veya dış etkilerle yerinden koparak vadi tabanına hızla kayma olayıdır. Kuşkusuz bir doğa olayıdır ve önlem alınmadığı takdirde büyük felaketleri de beraberinde getirmektedir.

Van’ın Bahçesaray ilçesinde yaşanan çığ felaketinde toplamda 41 yurttaş yaşamını yitirmiş; 84 kişi de yaralanmıştır. İlkin 7 Şubat Salı günü çığ düşmesi üzerine kar altında kalan yurttaşları kurtarmaya giden arama kurtarma ekiplerinin üzerine aradan 24 saat dahi geçmeden ikinci bir çığ düşmesi ölü ve yaralı sayılarını artırırken; bu durum aynı zamanda ihmallerin de sorgulanmasını gerekli kılmıştır. Her ne kadar doğal afetler çok yakıcı sonuçları beraberinde getirmiş olsa ve önlenebilirlik çoğu kez mümkün olmasa da afet etkisinin minimuma indirgenmesi elbette mümkündür. Nitekim Bahçesaray, evveliyatında çığ felaketlerinin yaşandığı bir bölge olması itibariyle öncesinde alınabilecek önlemler de bilinmektedir. Çığ felaketinin yaşandığı geçitte düzgün bir yol olmaması kış aylarında hayatı felç eden bir olgu olup daha sonrasında düzgün bit otoyol yapılmıştır. Ancak bu otoyol yapımında gerekli etüd çalışmaları yapılmadığı için çığ gibi doğal felaketleri önleyici rolü bulunan tünel çalışması yapılmamıştır. Söz konusu ve 3 km uzunluğunda olması gerekliliği ifade edilen tünelin yapılmış olması doğal felaketlerin insan üzerindeki acımasız etkisini de engelleyici olacaktı. Ancak tüm uyarı ve önlemlere rağmen bahse konu tünelin yapılmaması onlarca yurttaşın ölmesine yol açmıştır. Üstelik bununla da kalınmamış, uzman kurtarma ekiplerine çığ konusunda gerekli eğitimlerin verilmemesi uzman ekiplerin de can kaybına neden olmuştur. Çığ felaketi ses etkisine açıktır. Bu nedenle ses hassasiyetinin sağlanmış olması gerekmektedir. Fakat helikopterle yapılan arama çalışmaları, yol açma çalışmaları ikinci felaketin gelmesine yol açmıştır. Yine çığı engelleyen bir bariyer kurulmaksızın arama kurtarma çalışmaları yapılmıştır. Oysa bu ikinci felaket adeta göz göre göre gelmiştir ve ne yazık ki dikkatli olunmazsa üçüncü felaketin yaşanması an meselesidir. Konu hakkında Van Valiliği tarafından yapılan açıklamada da tehlikenin geçmediği, riskin devam ettiği belirtilmiştir. Bu nedenle Van’daki çığ felaketi bir doğal afet olmanın ötesine geçmiş; alınmayan önlemler bir katliamı doğurmuştur.

Halihazırda Van ili ve çevresinde kar yağışı ve tipi devam etmekte olup çığ riski bitmemiştir. Öte yandan bölgede diğer il ve ilçelerde köy yollarında da olumsuz hava koşullarının etkisi devam etmekte olup olası felaketlerin an meselesi olduğu ihtimali her zaman açıktır. Bu itibarla, ilkin Van Bahçesaray’da yaşanan çığ felaketi neden ve sonuçları ile tartışılmalıdır. Vakit kaybedilmeksizin zemin etüd çalışmaları gerçekleştirilmeli, çığ riski olan bölgeler tespit edilmeli, bariyerler kurulmalı ve acil önlemler derhal yaşama geçirilmelidir. Neredeyse büyük bir katliama neden olan Van’daki çığ felaketinin araştırılmaması, başka felaketleri de beraberinde getirecektir. Bu bahisle parlamento derhal görev almalı, çığ felaketi için alınacak önlemler belirlenmelidir. Alınacak önlemlerin belirlenmesi ise ilkin ihmallerin ortaya çıkarılması ile mümkündür. Bahçesaray felaketinin ardındaki ihmallerin araştırılması ve elde edilen bulgularla kapsamlı bir çalışma yürütülmesi elzemdir.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN