Meral Danış Beştaş Kayıp Gülistan Doku'nun Bulunması İçin Meclise Araştırma ve Soru Önergesi Verdi

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Tunceli'de 5 Ocak 2020’de kaybolan ve hala bulunmayan Gülistan Doku’nun kayboluşunun üzerinden bir yıl geçti.

HDP Grup Başkanvekili ve Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Doku’nun akıbetinin araştırılması ve Doku’nun bulunması ile bu süreçte Doku’nun kaybolmasına karışan veya suç işleyenlerin tespit edilerek haklarında gerekli soruşturmaların yapılması amacıyla TBMM’ye araştırma ve soru önergesi verdi.

Anayasa’nın 98 inci ve İçtüzüğün 104’üncü ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılması için verilen önergede, “Bu süreç Dokunun ailesi başta olmak üzere bütün sevenleri için bir işkence halini almıştır. Türkiye toplumunun bütün tepkilerine rağmen Doku’nun bulanamamış olması, Türkiyeli yurttaşları ciddi bir üzüntüye boğmuş ve özellikle kadınlarda ciddi bir korku, endişe ve güvensizlik yaratmıştır” ifadeleri kullanıldı.

“DOKU’NUN BULUNMASI İÇİN YETERLİ ARAŞTIRMA YAPILMADI”

Son olarak Uzunçayır Baraj Gölü’nde görüldüğü ihbarı üzerine barajın boşaltıldığı ancak bulunamadığı hatırlatılan önergede, “Doku’nun bulunması amacıyla arama faaliyetleri yapıldıysa da genç kadının bulunması için yeteri oranda çalışma yapılmamıştır. Ayrıca Doku’yu arama çalışmaları 18 Ağustos’ta sonlandırılmıştır. Doku’nun hala bulunmamış olmasında en büyük etkenin, ilk anda gerekli müdahalelerin yapılmamış olması ve yargı sürecinin hızlı refleks göstermemiş olduğu şüphe götürmemektedir. Diğer yandan valilikçe yapılan açıklamalar Doku’nun intihar etmiş olduğu yönündeyse de cenazesine ulaşılamamış olması soru işaretlerini artırmakta ve bu olasılığı azaltmaktadır” denildi.

“MOBESE VE HTS KAYITLARININ OLMAMASI HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRI”

Gülistan Doku’nun kaybolmasında baş şüpheli olarak gösterilen Zaynal Abakarov’un Doku’yla temas eden son kişi olması ve yurtdışına kaçmış olması bu şüpheleri arttırmıştı. Beştaş, önergede bu iddiaları hatırlatarak emniyetin yeterli çalışmayı yürütmediğini söyledi.

"Doku’nın, Tunceli’de görev yapan bir polisin oğlu olarak bilinen ve harp akademisi mezunu olan Rus asıllı Zaynal Abakarov ile olan arkadaşlığıdır. Nitekim, Doku’nun erkek arkadaşı olan Abakarov tarafından darp edilerek bir minibüse konulduğuna dair beyanlar söz konusudur. Ancak ne emniyet ne de yargı bu iddiaları araştırmaya dönük ciddi bir çalışma yürütmemiştir. Ayrıca, Doku’nun kayıp ilanını veren kişinin de Abakarov’un olması ve halihazırda yurtdışına çıkmış olması da Doku’nun kaybedilmesine Abakarov’un neden olduğu şüphelerini arttırmaktadır. Yine Doku’nun kaybolduğu bölgedeki mobese ve HTS kayıtlarına ulaşılamıyor oluşu, Tunceli’deki güvenlik önlemleri nazara alındığında hayatın olağan akışına aykırılık teşkil etmektedir.”

“KOLLUK VE YARGI BAŞ ŞÜPHELİYİ KORUYOR MU?”

İlk günden beri seslerini duyurmaya çalışan Doku’nun ailesi Eylül ayında yaptıkları bir eylemde gözaltına alınmıştı. Gülistan Doku’yu bulmayan kolluk kuvvetlerinin anne ve ablayı gözaltına aldığını, haklarında idari para cezası uygulandığını hatırlatan Beştaş, “Doku’yu en son gören Zaynal Abakarov’un bu olaydaki dahli hiçbir şekilde sorgulanmazken Doku’nun aile fertlerinin cezalandırılması Abakarov’un kolluk ve yargı tarafından korunduğu şüphesini artırmaktadır” dedi.

FUAT OKTAY’IN YANITLAMASI İSTEMİYLE SORU ÖNERGESİ

Beştaş Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Önergede şu sorulara yer verildi:

“Ülkede üniversite öğrencisi genç bir kadının bir yıldır kayıp olması büyük bir endişe yaratmışken bu endişenin giderilmesi yerine kaygılarını protesto yöntemleriyle ifade edenlerin susturulması ise kaygıları artırmaktadır.

Bu bağlamda,

  1. Gülistan Doku nerede?
  2. Gülistan Doku’nun kaybolması ile ilgili yürütülen araştırma ve soruşturmalar neden sonuçsuz kalmıştır?
  3. Gülistan Doku’nun bulunamamasının, şüpheli Zaynal Abakarov’un babasının polis olmasıyla bir bağlantısı tespit edilebilmiş midir?
  4. Şüpheli olarak adı geçen Zaynal Abakarov’un korunduğuna dair iddialar araştırılmış mıdır? Şayet Zaynal Abakarov korunuyorsa kim yahut kimlerin koruduğu tespit edilmiş midir?
  5. Tunceli’de üst düzeyde uygulanan güvenlik tedbirlerine karşın, Gülistan Doku’nun kaybolduğu bölgedeki mobese ve HTS kayıtlarına ulaşılamama sebepleri araştırılmış mıdır? Elde edilen bulgular ne yöndedir?
  6. Kolluk görevlileri neden Gülistan Doku’nun kaybolduğu ilk günlerde ‘intihar’ ihtimaline ağırlık vermiş ve Doku’nun kaybolması ile ilgili delillerin zamanında tespit edilmesini engelleyici rol üstlenmiştir?
  7. Gülistan Doku’nun kaybolması ile ilgili olarak gözaltına alınan olmuş mudur?
  8. Neden Doku’nun arkadaşları dosyada tanık olarak dinlenmemiştir?
  9. Doku’nun kaybı ile ilintili dosyada neden yargılama tel taraflı yürütülmektedir?
  10. Gülistan Doku’nun bulunması için oturma eylemi yapan anne ve ablanın gözaltına alınma ve para cezası yaptırımına maruz bırakılmalarının sebebi nedir?
  11. Neden Doku’nun kaybolmasında dahli olanlar yerine mağdurlar cezalandırılmaktadır?
  12. Neden Doku’nun bulunmasına yönelik talepler susturulmak istenmektedir?
  13. Gülistan Doku’nun kaybolmuş olması akıbetinin ise hiç bilinmiyor olması normal bir gelişme midir? Doku’nun bulunmaması ise kaybında dahli olanların korunmak istemesi arasında bir rabıta var mıdır?
  14. Gülistan Doku’nun kaybolmasında dahli bulunanlar hakkındaki yargı süreci ne aşamadadır? Gülistan Doku’nun akıbetinin ne olduğuna dair çalışmalar devam edecek midir?”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN