Mesleği Ölme Noktasına Geldi

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Artı Siirt - (Akif Özalp - Vedat Aydın)

Doğalgazın Siirt’te gelmesiyle birlikte soba satışları durma noktasına geldi.

Bakırcılar Çarşısında yarım asırdır soba ustası olarak çalışan Beşir Göz Mesleğin en durgun zamanını yaşadığını söyledi.

Göz, doğalgazın tüm Siirt Merkezine yayılması ile birlikte sadece çevre mahalleler ve köy kısmına soba satabildiğini ve son 10 yılda soba fiyatlarında ki artışlardan dolayı insanların bir hayli şikayetçi olduğunu dile getirdi.

Beşir Göz, 15 sene önce 9 tane deposunun olduğunu ve şuan ise depo tutmadığını dile getiren Göz, “Doğalgaz geldiğinden beri tüm işler durdu. 30 sene önce namaz kılmaya ve yemek yemeğe zor vakit buluyorduk. Gece saat 12’ye kadar çalışıyorduk bekçiler vardı o zaman gelip zorla kapatıyorlardı. Ama doğalgazın gelmesiyle beraber iş yok.” değerlendirmesinde bulundu.

Köylülerin şehir merkezine gelmesiyle beraber soba satışlarında düşüş yaşandığını ifade eden Göz, “ Köylerden insanlar şehre gelmeden önce İşlere yetişemiyorduk 20 gün öncesinden gelip parasını peşin veriyordu. Artık hazır ürün getiriyoruz onda da kar yok. Eskiden çok güzel para kazanıyorduk. Ama bu 20 yıldır zengini zengin etti fakiri ise fakir etti. Köylerden talep az da olsa var ama şehir merkezinden ise doğalgazın tüm mahallelere gelmesiyle talep yok denilecek seviyeye geldi. Devlet kurumları da eskiden gelip 100 tane soba birden alıyordu ama onlar da uzun yıllardır hiç almıyorlar." şeklinde konuştu.

“Sobaları kendimiz yapıyorduk ama artık hazır alıyoruz”

Sobaları artık hazır aldıklarını söyleyen  Göz, Şöyle konuştu, “Sobaları kendimiz yaparken şimdi hazır alıyoruz Bursa’dan, Eskişehir’den alıyoruz. İlk zamanlarda 4 tıra yakın ürün getiriyorduk üstelik ama bu son iki senedir 1 tır ancak getirebiliyoruz."

"Durmadan Zam Üstüne Zam"

Son yıllarda sobalarda büyük zam artışın olduğunu dile getiren soba ustası Göz şu şekilde konuştu:

"İş yerine 10 kişi geliyordu 10 kişi çıkıyordu sıraya giriyorlardı. Ama şimdi ise kim geliyorsa tamam diyoruz buna da şükür demek zorunda kaldık. Vatandaş’ta şikayetçi bu durumdan sobanın fiyatı her sene artıyor şuan sobanın fiyatı 500 lira 600 lira en ucuzu ise 250 lira iken eskiden sobanın en yüksek fiyatı 150 ile 200 lira arasındaydı. Fiyat artışı fabrikadan dolayı durmadan zam yapıyorlar demire zam geldi, saça dediğimiz maddeye zam geldi deyip durmadan fiyat arttırıyorlar. 365 günde sadece bir defa zam yapılırken artık her gün zam zam deyip duruyorlar."

"Dükkana Kilit Vurma Noktasına Geldik"

Artan sigorta masraflarından dolayı, kendisiyle alışan çocuklarının sigortasını yatıramaz olduğunu ifade eden Göz, şunları dedi:

“Ustalığımı çocuklarıma devrettim ama iş yok. Şuan sigortalarını dahi yatıramıyorum. Sigorta 220 lira iken 550 lira derken 750 liraya kadar çıktı sigorta ücretleri bizlerde yatıramıyoruz. Allah devletin işini rast getirsin ama bizler borçlarımızı kapatabilmek için evdeki yatırımlarımızı bozdurmak zorunda kalıyoruz. Bu gidişle de dükkana kilidi vurmak zorunda kalacağız."

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN