Mutasyon nedir, ne demek?

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Bugünlerde mutasyona uğradığı ve daha hızlı yayıldığı iddia edilen corona virüs dünyayı bir kez daha alarma geçirdi. Mutasyon, bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişme verilen isim olarak biliniyor.

İngiltere'nin ‘Virüs mutasyona uğradı' açıklamasıyla dünyayı yeni bir korku sararken, herkes son dönemde sıkça duyulan mutasyon kelimesinin anlamına merak ediyor.

MUTASYON NEDİR?

Mutasyon ya da değişinim, bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir. Varyant ise mutasyonla gelişen yeni virüse denir.

Mutasyonlar, genel olarak germ hattı mutasyonları ve somatik mutasyonlar olmak üzere ikiye ayrılır. Doku hücreleri içinde gerçekleşen bir mutasyon, kalıtsal olamayacağı için kuşaktan kuşağa aktarılmaz. Bedensel (somatik) mutasyonlar bu anlamda kalıtsal değildir. Eşey (üreme) hücresi mutasyonları, diğer ismiyle germ hattı mutasyonları ise kalıtsaldır ve bir sonraki nesillere aktarılır.

Mutasyonlar, kalıtsal materyalin normal kombinasyonunu değiştirmeyen, kalıtsal yapıda meydana gelen bütün değişikliklerdir. Mutasyon terimi genel olarak,

* Kromozom yapısının değişmesini,
* Kromozom sayısının değişmesini,
* Genlerdeki değişiklikleri kapsar.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN