Parayı Veren Düdüğü Çalar!

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Veliler Sömürülüyor Mu?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın kayıt parasının yasak olduğunu duyurmasına rağmen Siirt’te bazı okullar velilerden kayıt parası alarak sömürmeye mi çalışıyor?

Bazı ilk, orta ve özellikle anaokulların müdürleri 900 lira gibi yüksek miktarda para talep etmesi bu işin resmen ticarete döndüğünün göstergesi durumunda.

Ana okullarda yönetmeliğin ihtiyaç doğrultusunda sadece 60 liraya kadar müsaade etmesini bazı okulların fahiş kayıt ücreti talep etmesi velilerin sömürüldüğünü net bir şekilde ortaya koyuyor.

Artı Siirt Haber Ajansının sosyal medya üzerinden “Okullarda velilerden kayıt parası talep ediliyor mu? sorusu üzerine, Siirtli vatandaşlardan yüzlerce üzücü cevaplar geldi.

MEB’in yasaklamasına rağmen ve yönetmeliğin çok fazla üstünde talep edilen ücretler “Veliler sömürülüyor mu? Sorusunu akıllara getirdi.

Ayrıca kesinlikle "yasak" olmasına rağmen bağış adı altında kayıt parası ödemeyen veliler, bazı okullarda çocuklarını okutamıyor.

- Buna kim dur diyecek?

Her yıl bu utanç verici durumun yaşanmasına rağmen müdürlüğün bir önlem almaması ya da yaptırım yapmaması akıllarda soru işareti oluşturuyor.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünün konu ile ilgili ciddi anlamda bir araştırma yapması ve para alan okul müdürleri hakkında yaptırım uygulaması gerekiyor.

- Kayıt parası ödeyemediği için çocuğunu okutamadı

Meryem K. adlı bir veli maddi durumu olmadığı için çocuğunu anaokuluna kaydettiremediğini söyledi.

Anaokulunun kendisinden 450 lira talep ettiğini belirten Meryem K., “Ben köyde yaşıyorum, okul benden 450 lira kayıt parası ödemem gerektiğini söyledi. Ben de durumumun olmadığını anlatmama rağmen kayıt yapmadılar. Çocuğumu okula kaydettiremedim.” dedi.

Bazı vatandaşlar da ilk ve orta okulları ve anaokulların müdürlerinin kendilerinden bağış ve kayıt ücreti tahsil ettiğini ve istenen para ödenmeyince çocuklarının okula kaydolamadığını ifade etti.

- MEB: ‘Zorunlu bağış’, ‘kayıt parası’ diye bir şey olamaz

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okul kayıt döneminde velilerden 'zorunlu bağış' veya 'kayıt parası' alındığı iddiasına ilişkin “Zorunlu bağış', 'kayıt parası' diye bir şey söz konusu olamaz.” açıklamasında bulundu.

Her okul kayıt döneminde olduğu gibi bu yıl da devlet okullarında velilerden istenen kayıt ücretleri kriz oluşturdu. MEB, kesinlikle böyle bir ücretin istenemeyeceğini, istendiği takdirde ise okul yöneticileri hakkında işlem başlatılacağını duyurdu.

- Özel sınıflar oluşturanlara soruşturma

Milli Eğitim Bakanlığınca "bazı devlet okullarında özel sınıflar oluşturularak velilerden para talep edildiği" iddialarına ilişkin inceleme ve soruşturma başlatıldı.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) "bazı devlet okullarında özel sınıflar oluşturularak velilerden para talep edildiği" iddialarına yönelik inceleme ve soruşturma başlatıldı.

- Okul Kayıt Parası Alan İdarecilere Soruşturma

Bakanlık ayrıca Anayasa'nın 42'nci maddesine göre eğitim öğretim faaliyetlerinin ücretsiz olduğu, hiç kimsenin bu haktan yoksun bırakılamayacağı, eğitim öğretim faaliyetlerinin eğitimde fırsat eşitliği ilkesi gözetilerek yapılacağına ilişkin, öğrenci ve velilerin okul yönetimlerince bilgilendirilmesini sağlayacak.

Okul Yöneticileri Milli Eğitim Bakanlığından Bihaber Mi?

Göz Mü Yumuluyor?

Yeni eğitim-öğretim dönemi eylülde başlayacak. Ancak aileleri kara kara düşündüren bir konu var; bağış parası. İddiaya göre, Milli Eğitim Bakanlığı’nca yasaklanmasına rağmen okullarda velilerden ‘bağış’ adı altında para isteniyor.

BAKANLIK YASAKLADI ANCAK HALA DEVAM EDİYOR

Milli Eğitim Bakanlığı, yayımladığı genelge ile bağış adı altında para talep edilmesinin yasak olduğunu okullara bildirmişti. Hatta Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bir canlı yayın programında kayıt parasının olmadığını ve ‘öğretmen ve sınıf seçtirme’ gibi iddialar hakkında soruşturma başlatıldığını da söyledi. Ancak tüm bu açıklamalara rağmen, okullarda söz konusu yasak uygulamanın devam ettiği yönünde şikayetler şu günlerde sosyal medyanın en önemli gündemlerinden.

Velilerin iddialarına göre; özellikle okulların donanımı ve kadrosundaki öğretmenlerin deneyimine göre okul müdürleri sözde ‘bağış’ miktarını belirliyor. Bu bağışların ya elden teslim edildiği ya da belirlenen bir IBAN numarasına aktarılıyor.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN