Psikoteknik Belgesi (Raporu) Nasıl, Nereden Alınır?

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Araç kullanmak isteyen kişilerden istenen belgelerin arasında ilk sırada ehliyet gelmektedir. Yani araç kullanmak istiyorsanız mutlaka ehliyet sahibi olmanız gerekmekte ve ehliyet ile ehliyet sınıfında bulunan araçları kullanabilirsiniz. Bunun dışında bazı durumlarda kişilerden farklı bir belge de istenebilmektedir. Psikoteknik raporu adı verilen belge farklı durumlarda istenmekte ve insanlar bu belgeleri almak suretiyle araç kullanabilmektedir. Psikoteknik belgesi (Raporu) nasıl alınır sorusunun cevabını yazımızın ilerleyen bölümlerinde rahatlıkla bulabilirsiniz. Bunun dışında psikoteknik raporu ile ilgili diğer hususlar da yazımızın konuları arasında yer almaktadır. Yazımız sayesinde aklınızdaki psikoteknik sorularının tamamına cevap bulabilirsiniz.

Psikoteknik Belgesi (Raporu) Nasıl Alınır ve Kimlerden Bu Belge İstenmektedir?

Psikoteknik belgesi (Raporu) nasıl alınır konusunda öncelikli olarak bu raporun nerelerde kullanıldığıyla ilgilidir. Söz konusu rapor normal araç kullanıcılarından istenmez iken aşağıda belirtilen durumlar için ya da kişilerden istenmektedir. Bu belgenin istendiği kişiler şunlardır:
  • Ehliyet sahibi kişilerin ehliyetlerine farklı nedenlerle el konulabilmektedir. Ehliyet tekrar alınmak istendiğinde bu raporun verilmesi zorunludur.
  • Ticari taksi ya da dolmuş kullanan kişilerden farklı amaçlar için bu belge istenebilmektedir. Kimlerden istendiği ile ilgili daha fazla detay bulunsa da genel olarak yukarıda bulunan iki gruptan istenmektedir. Bu rapor ilgili kişilerin araç kullanmak için gerekli olan beden ve psikolojik sağlıklarının uygun olup olmadığının belirlenmesinde kullanılmaktadır. Söz konusu rapor için ilgili kişiler bir psikolog gözetiminde simülatörde teste girmektedir. Bu test sonucunda göre belgeyi almaya uygun olup olmadığı belirlenmektedir.

    Psikoteknik Belgesi (Raporu) Nasıl Alınır ve Ölçülecek Özellikler Nelerdir?

    Psikoteknik belgesi (Raporu) nasıl alınır konusundaki sonraki husus söz konusu test esnasında kişilerin ölçülen özellikleri ile ilgilidir. Bu test esnasında ölçülen özellikler genel olarak şunlardır:
    • Zihni özellikler;
      • Algılama,
      • Dikkat,
      • Hafıza,
      • Muhakeme ve benzeri yeteneklerine
      • Psikomotor yetenek ve becerilerine;
        • Tepki hızı,
        • Göz, el, ayak koordinasyonu
        • Alışkanlık ve kişilik özelliklerine;
          • Risk alma,
          • Saldırganlık,
          • Sorumluluk,
          • Öz kontrol Yukarıda belirtilen özelliklerin kontrolü sırasında herhangi bir sorun görülmemesi durumunda kişilere bu belge verilirken sorun görülmemesi durumunda ise bu belge verilmemektedir.
            Psikoteknik belgesi (Raporu) nasıl alınır konusundaki bir diğer husus ise bu raporu almak için istenen şartlarla ilgilidir. Yani bu raporu her isteyen alamamakta ve aşağıda belirtilen şartların yerine getirilmesi istenmektedir. Söz konusu şartlar şu şekildedir:
            • Kullanılacak olan araca uygun ehliyete sahip olması aranan şartlardan ilkidir.
            • Mevzuatta belirtilen mesleki yeterlilik şartların sağlanması gerekmektedir.
            • Kişilerin bu belgeyi büyük otobüs için almak istemeleri durumunda 26 yaşından gün almış olmaları gerekmektedir.
            • Belge için başvuru yapacak kişilerin 63 yaşından gün almamış olmaları da istenen bir başka şarttır.
            • Tehlikeli madde taşıyan araçları kullanan kişilerin bu belge için başvuru yaparken mutlaka söz konusu durumla ilgili almış olduğu eğitimin belgesini sunmak zorundadır.
            • Başvuru yapan kişilerin ağır cezalar almış olmamalıdır.

              Psikoteknik Belgesi (Raporu) Nereden Alınır ve Yapılan Test Ne Kadar Sürmektedir?

              Psikoteknik belgesi (Raporu) nereden alınır sorusunun cevabı ise merak edilen konulardan bir diğeridir. Öncelikle söz konusu rapor son derece önemlidir ve bundan dolayı da sadece Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurumlar tarafından verilmektedir. İlinizde bununla ilgili görevlendirilen kuruma müracaat etmeniz gerekmektedir. Bu müracaattan sonra durumunuza göre yukarıda belirtilen belgelerden gerekli olanlar sizden istenecektir. Daha sonra ise yaklaşık 1 saat sürecek bir teste gireceksiniz. Psikolog eşliğinde simülatörde yapılacak bu testte farklı özellikleriniz ölçülecektir. Daha sonra ise yapılan değerlendirmede başarılı olmanız durumunda belgeyi hak kazanacaksınız. Başarısız olmanız durumunda ise belge size verilmeyecektir. Burada bilinmesi gereken önemli bir husus daha bulunmaktadır. Bu belgeyi aldığınız tarihten itibaren 5 yıl boyunca geçerli olacaktır. Yani 5 yıl sonunda bu sınava tekrar girmeniz gerekmektedir. Bu detayı atlamamanız çok önemlidir. Psikoteknik belgesi (Raporu) nereden alınır sorusunun cevabı da böylece yukarıda verilmiş olmuştur. Söz konusu belge genel olarak taşıma ve ticari amaçlarla araç kullanan kişilerden istenmektedir. Bunun dışında toplu taşıma araçlarını kullanacak kişilerden de istenmektedir. Belgenin istenme gerekçesi ise tamamen güvenlikle ilgilidir. Bilindiği gibi özellikle büyük kentlerde çok ciddi derecelerde trafik olabilmektedir. Söz konusu durum da insanların trafikte sinirlenmelerine ve kendilerini kontrol edememelerine neden olabilmektedir. Bu da ciddi kazaların yaşanmasına ve insanların yaralanmasına neden olmakta hatta bazen de can kayıpları dahi yaşanabilmektedir. Bundan dolayı da bu durum ile ilgili çok ciddi önlemler alınmaktadır. Psikoteknik belgesi (Raporu) nereden alınır konusundaki hususlar artık bir çok kurum ya da şirketin şoför seçimi yaparken daha dikkatli olmasına neden olmaktadır. İhtiyatlı davranan kurum ya da şirketler bundan dolayı da şoför adaylarından bu raporu ve buna benzer raporları istemektedir. Eğer bu tür bir iş yapmak istiyorsanız yukarıda belirtilen hususları incelemeli ve en kısa sürede bu raporu almanız gerekmektedir. Böylece buna uygun bir iş bulmanız durumunda zaman kaybetmeden başvuru yapabilirsiniz. Psikoteknik belgesi (Raporu) nereden alınır konusu genel hatlarıyla bu şekildedir. Bu belgeye başvuru yapabilmek için istenen şartlar ve yapılacak testte ölçülecek özellikler yazımızın içerisinde yer almaktadır. Böylece yapacağınız işlemleri çok daha kolay bir şekilde yapmanız mümkün olacaktır.
HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN