Semis 'Mülakat haksızlık, değil düpedüz kul hakkıdır.'

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Sağlık Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Semis, yapmış olduğu yazılı açıklamada, “Sağlık kurumların da yapılan mülakat haksızlık değil düpedüz kul hakkıdır.” dedi.

“Mülakat konusun da sağlık bakanına sesleniyoruz, her türlü sözlü mülakata karşıyız mülakat bizim görüşümüze göre tamamen emek hırsızlığıdır ve hatta kul hakkıdır” diyen Semis, şöyle konuştu: “Bilindiği üzere 496335882 sayılı, “Sözlü Sınav Usul ve Esasları” konulu 663 sayılı Sağlık Alanında Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 45/A maddesine dayanılarak hazırlanan “Sözleşmeli Sağlık Personeli Yerleştirme İle Sözlü Sınav Usul ve Esaslarının ” yürürlüğe konulması ile ilgili yayınlanan mevzuat, başta lise ve üniversitelerde sağlık bölümlerinden mezun, mesleki eğitim ve yeterlilikleri diplomaları ile tasdiklenmiş KPSS ye girip yüksek puan almış atama bekleyen sağlıkçılar olmak üzere sağlık öğrencilerini de derinden üzmüş, işsizlik kaygısını artırmıştır. Sağlık okullarında plansızca artırılan kontenjanlar ve üstüne eklenen mülakat sınavı stres ve kaygıları artırmıştır. Aileler bin bir emekle zor şartlarda okutuyor beklentilerini karşılayamama düşüncesi ve KPSS gibi zor bir sınavı başarı ile geçmiş gençleri mülakatın olması çaresizliğe sürüklemektedir. Sağlık okullarından mezun kişiler aldıkları eğitim-öğretim üzerine KPSS’ye girmiş, atama için yeterli sıralama ve puanlar almışlardır. Bunun üzerine bir de sözlü mülakata gerek yoktur. Mülakat uygulaması sağlık alanında yaşanan sorunları çözmek bir yana yeni sorunlar ekleyecektir. Çok sayıda mağduriyet yaşanmasına neden olacak mülakat sınavı uygulamasından derhal vazgeçilmelidir.” Sağlık alanında personel eksikliği nedeni ile sunulan hizmetin niteliği, yığılma ve birçok sorunla yüz yüze gelmemesi için sağlık personel alımı sürecinin uzamasına neden olacak mülakat sisteminin durdurulması gerektiğini belirten Semis, “Sayın Bakandan beklentimiz Sağlık Bakanlığı personel alımında sözlü sınavı hayata geçirmemesidir. Ülkesine ve milletine hizmet etmek isteyen, devletine güvenen gençlerin geleceğini, hayallerini ve umutlarını liyakat sistemi doğrultusunda hakkaniyetle yapılacağına inanmak istiyoruz. Her zaman mülakat aslın da meslek gruplarını ve kurumlarımızı istediği seviyeye getirmemiştir. Mülakat demek tamamen torpille iş yapmak demektir. Mülakatla yapılan her türlü işe alım ve görevde yükselmeler ülkemizi ve sistemleri ileriye götürmemiş aksine geri götürmüştür. Dinimiz bile her şeyden önce liyakati önemsemiş ve işin ehline verilmesini istemiştir. Biz biliyoruz ki işin içine ne zaman sözlü mülakat girmiş ise o işe, ehil kişiler değil tecrübesiz liyakatsiz kişiler girmekte veya yükseltilmektedir. Başta sağlık kurumları olmak üzere tüm kurumlarda liyakatsiz kişilerden oluşması hasebiyle tüm sistemler tıkanmış tüm çalışanlar da memnuniyetsizlik başlamıştır. Yeni atanacaklara mülakat getirilirse biliyoruz ki yine liyakatsiz kişiler alınacak ve yıllardır işe alınmayı bekleyen personellere haksızlık yapılacaktır ki bu da bizim için yanlış bir uygulama ve daha ilerisi kul hakkıdır.” diye konuştu.
“İş alımlarına mülakat yapılmasına sonuna kadar hayır diyoruz”
İş alımlarında mülakata hayır dediklerini belirten Semis, “İş alımlarına mülakat yapılmasına sonuna kadar hayır diyoruz. İş alımların da, personel görev dağılımın da ya da unvan değişikliği sınavların da ne zaman mülakat yapılsa sonuç hep hüsran olmuş hak etmeyen kişiler alınmış veyahut görevinde yükseltilmiştir. Ülkemiz de şu anda tüm görevlerde baş gösteren liyakatsiz atamalar ve iş alımların tamamen nedeni mülakattır. Mülakatlar sonucunda tüm meslek grupların da memnuniyetsizlik görülmektedir. Son olarak Sağlık Bir-Sen olarak diyoruz ki, her türlü sözlü mülakata hayır liyakate evet.” dedi.
HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN