Siirt Halkı Fiyatı Her Geçen Gün Artan Gıda Fiyatlarına Tepkili

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Ayçiçeği yağındaki önlenemez fiyat artışı son dönemde Türkiye gündeminden düşmüyor. Halk ise mutfağın vazgeçilmezi ayçiçeği yağındaki fiyat artışına tepkili.

Salgın öncesi 18 litre ayçiçeği yağı ortalama 110 lirayken şu anda 240 lira. Daha geçen eylül ayında 40-45 TL’ye satılan 5 litrelik ayçiçeği yağının fiyatı markalara göre değişse de 70-80 TL seviyelerine ulaştı. Her geçen gün temel gıda ürünlerine gelen zam, açlık sınırı altında yaşayan halkı kara kara düşündürüyor.

Hem TÜİK fiyatları hem yurt dışı piyasalardaki fiyatlar hem de uzmanların işaret ettiği salgın ve iklim değişikliği kaynaklı sorunlar, ayçiçeği yağı fiyatlarında artışın önümüzdeki dönemde de sürebileceğine işaret ediyor. Türkiye'nin bu üründe ithalata bağımlılığı da fiyat artışlarının temel nedeni olarak öne çıkıyor.

"Yapılan zamlar fırsatçılık başka bir şey değil"

Emekli ve asgari ücretlilerin maaşlarına yapılan zamların gıda fiyatlarına yapılan zamlarla geri alındığını belirten Beşir Sevinç, tepkisini şu şeklide dile getirdi:

"Allah fakirin, emeklilerin yardımcısı olsun. Bu zamlar nereye kadar sürecek onu da bilemiyoruz. Yalnız bu zamlara yetkililerin bir el atması gerekiyor, fiyatlar çok fahiş, 18 litre olan bir teneke yağı 140 TL’ye alırken şimdi ise 230-240 TL’ye alıyoruz. Bence bunda bir fırsatçılık var. Ben emekliyim, 2 bin 100 TL maaş alıyorum, buyurun bir iki ay onlar gelip bizim maaşımızla geçinsinler, bakalım geçinebilecekler mi? diyecek bir şey yok. Halk işsiz, zor durumda. Yapılan zamlar fırsatçılık başka bir şey değil, halk bunun altından kalkamaz.”

"Zamlar artık alışıla geldiği için halk içine sindirmiş durumda"

Sadece yağ fiyatlarında değil hemen hemen bütün gıda ürünlerinde büyük bir fiyat artışının olduğunu kaydeden Mehmet Konuk, zamlar artık alışıla geldiği için halkın içine sindirdiğini söyledi.

Konuk “Sistem bu şekilde devam edip gidiyor. Salgın döneminde Batı ülkelerinin yöneticileri vatandaşlarına “Siz sağlığınıza bakın geçiminiz bize ait” deyip işçi, memur ve esnaf kesiminin sorumluluğunu devlet üzerine aldı. Ama maalesef ülkemizde böyle bir şey olmadı. Yardımlar yapıldı ama çok cüzi yapıldı. Sadece yağda değil bütün ürünlerde fahiş bir artış var. Devlet önüne geçemiyor mu? İsterse geçer. Devlet ciddiyetle bu fahiş zamların üzerine giderse sorun çözülür.” dedi.

"Firmalar bu zamları kendi kafalarına göre mi yapıyor?"

Uzun süredir işsiz olduğu için artık son noktaya geldiğini ve yarına dair hiçbir umudunun kalmadığını dile getiren Mehmet Arif Aslan, yaşadığı sıkıntıyı şu şekilde paylaştı:

"Sözde hükümetin bu fahiş zamlardan haberi olmadığı söyleniyor, o zaman firmalar bu zamları kendi kafalarına göre mi yapıyor? Ben 6 çocuk babasıyım, 1,5 yıldır işsiz bir şekilde dayanmaya çalışıyorum. Bakın kimsenin yüzü gülmüyor, herkesin yüzü asık, gençler işsiz. Tüm İslam ülkelerinde ölüm ve katliamlar var ama Avrupa ülkelerinde herkesin karnı tok. Adam 2 ay çalışıyor kendine bir araba alıyor, sen ise 20 sene çalışıyorsun bir araba, bir ev alamıyorsun. Türkiye’yi yönetenler isterlerse bu zamlara müdahale edebilirler.”

"Yağ fiyatları o kadar yükseldi ki artık alamıyoruz.” diyen Fevzi Demir “11’inci aydan buyana işten çıkışım verildi, artık değil yağ elektrik faturasını dahi yatıramayacak hele düştüm.  Ben, bu zamların salgınla alakası olduğunu düşünmüyorum. Bizler vergimizi veriyoruz, o zaman yağ fiyatları neden yükseliyor? 4-5 kişi fiyatları belirliyor ve pastayı kendi aralarında bölüşüyorlar. Bir de ayçiçeği üreticilerine de destek verilmese tabiki yükselecek.” şeklinde konuştu.

"Her gün her gün bir ürüne zam yapılır mı?"

Bu zamların ya devletten ya da firmalardan kaynaklandığını düşündüğünü belirten Halil Kısrık “Marketler bir hafta ürün getiriyor, 2 TL zam atıyor, haftaya yine aynı ürünü getiriyor yine 2 TL zam atıyor. Devletin buna bir el atması gerekiyor, yoksa bu zamların sonu gelmez. Her gün her gün bir şeye zam yapılır mı?" şeklinde tepkisini dile getirdi.

"Büyük şirketler bu salgını fırsata çevirerek fiyatları yükseltiyorlar"

Büyük şirketlerin kendi aralarında anlaşarak, fiyatları da sabit tutarak istediklerini yaptığını ifade eden Münir Sever, ülkede yağ sıkıntısının yaşanmadığına dikkat çekti.

Sever, “Yağ artışının sebebi biz halkız. Toptancılar, perakendeciler, büyük şirketler bu salgını fırsata çevirerek fiyatları yükseltiyorlar. Devletin yaptığı bir zam yok, serbest piyasa denilen bir sistem var. Serbest piyasaya devlet de karışamıyor. Piyasada yağ sıkıntısı var mı? Yok, gittiğiniz her markette yağ buluyor musunuz buluyorsunuz. Yani bir kıtlık yok. Sıkıntı fabrikaların yaptığı zamlarda.” İfadelerini kullandı.


HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN