SİİRT'İN İLK KADIN OTOBÜS ŞOFÖRLERİ

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Siirt Belediyesi’nde, toplu ulaşım araçlarından 5 kadın sürücü, direksiyon başına geçerek hizmet vermeye başladı. 

Siirt Belediyesi’nin kadın otobüs şoförü ilanından sonra mülakat sınavını geçen Songül İnal, Hülya Yıldız, Nurcan Aksöz Yüsra Yılmaz ve Ayşe Akyol adlı kadınlar, 4 Kasım günü uygulama sınavına alındı. Sınavı başarıyla geçen kadın sürücüler, direksiyon başına geçerek trafiğe çıkmaya başladı.

Kadın sürücüler, kullandıkları otobüslere binen yolcuları Türkçe, Kürtçe ve Arapça selamlıyor. Başta kadınlar olmak üzere kent sakinleri ise, belediyenin hayata geçirdiği kadın sürücü uygulamasından son derece memnun.

Siirt’in ilk kadın belediye otobüsü sürücülerinden Nurcan Aksöz ve Songül İnal, kadın istihdamının artırılması gerektiğini söyledi. 

Siirt’in ilk kadın otobüs şoförleri arasında yer almanın sevincini yaşadığını ifade eden Nurcan Aksöz (25), belediyenin ilanını görmesi ile birlikte ehliyetini yenilediğini ve başvurusunu yaptığını belirtti.

‘KADINLAR HER İŞİ YAPABİLİR’

Kentte kadın şoförlerin trafikte az olduğunu ifade eden Aksöz, “Aklımda bir an bile ‘erkeklerin işidir’ diye düşünce oluşmadı. Aksine kadınlar ‘her işi yapabilir ve başarabilir’ düşüncesiyle hareket ettim. Tabi burada belediyenin kadın istihdamı yapması da önemli. Sadece belediyelerde değil, özel ve kamu kurumlarında da kadın istihdamının arttırılmasının yolları bulunmalı”  dedi.

KADIN SÜRÜCÜLERDEN DESTEK

Aksöz, kent halkının kadın şoförlerle seyahat etmekten oldukça memnun olduğunu belirterek, şunları dile getirdi: “Hem yolcular hem de trafikte bulunan kişiler, bundan çok memnun. Özellikle kadın şoförler, trafikte bizi gördüğünde selam veriyor. Bugüne kadar tepki almadık ama geçen gün yaşlı bir amca; ‘Bir işimizi elimizden almadığınız kalmıştı, o da oldu’ diyerek duruma şaka yollu takılmıştı.”

25 Kasım’a yaklaşırken kadın cinayetlerinde yaşanan artışa da değinen Aksöz,  “Kadına yönelik şiddetin durdurulması isteniyorsa, kurumların buna yönelik adım atması gerekiyor. Öncelikle kadının ekonomik bağımsızlığı olmalı. Bu tip istihdamı artıracak uygulamalar kadına yönelik şiddetin önüne geçebilir” diye konuştu.

‘İŞ AYRIMI OLAMAZ’

Şoförlerden Songül İnal da, kadın sürücü uygulamasından herkesin çok memnun olduğunu ifade etti. İnal, “Erkek işi, kadın işi diye bir ayrım olamaz. Kadınlar erkekler ile aynı işleri yapabiliyor. Kamu kurumlarında kadınlar ile erkekler aynı işi yapabiliyor ama özel sektörde özellikle tarım işinde çalışan kadınlar daha az ücret alıyor. Bunların bir şekilde önüne geçilmeli ve eşit ücret alınmalı” diye belirtti

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN