Siirt'in Kültür Mirası Kayıt Altına Alınıyor

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

"Siirt'in Soyut ve Somut Kültür Mirası ile Tabiat Varlıkları Envanteri Projesi" kapsamında kadim şehrin kültür mirası kayıt altına alınıyor.

Siirt Valiliği himayelerinde, Dicle Kalkınma Ajansı ve Siirt İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen,  Siirt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Siirt’in Somut ve Soyut Kültürel Mirası ile Tabiat Varlıkları Envanteri’ projesi’ Mardin Artuklu Üniversitesi Sanat Tarihi bölüm Başkanı Dr. Zekai Erdal’ın bilimsel danışmanlığı doğrultusunda çalışmalara başlanmıştır.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde kurulan; arkeolog, sanat tarihçi, kültür varlıkları koruma uzmanı, inşaat mühendisi, tarihçi, edebiyatçı, sosyolog ve müze uzmanlarından oluşan ekipler aracılığı ile Siirt merkez ve 6 ilçe ile tüm köyler gezilerek,  saha çalışmaları sürdürülmektedir.

2019 yılı Ağustos ayı sonu itibarı ile Pervari ilçesine ait 36,  Kurtalan ilçesine ait 45, Tillo ilçesine ait 6, Baykan ilçesine ait 5 ve İl Merkezine bağlı 10 köy tamamlanmış olmakla birlikte geriye kalan ilçe ve Merkez köylerinin saha çalışmaları devam etmektedir.

Arazi ekibi, tespit edilen kültür ve tabiat varlıklarını; fotoğraf-video-drone çekimi, GPS ile koordinat alımı, ölçüm ve mimari çizimleri de dâhil olmak üzere yazılı ve görsel olarak kayıt altına almaktadır.

Proje tamamlandığında, Siirt’teki somut, soyut kültür varlıkları ile tabiat güzelliklerinin envanteri çıkarılacak olup, Siirt ilinin kültür ve turizm potansiyeli ortaya konulacaktır. Böylece Siirt için hazırlanacak olan kültür ve turizm projelerinin alt yapısı hazır hale gelmiş olacaktır.

Saha araştırması sonucunda elde edilen veriler proje sonunda derlenip kitap basımına hazır duruma getirilerek, kamuoyunun bilgisine sunulacaktır.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN