Siirt'te Bin 664 Esnaf Battı

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Siirt’te 2019 yılında kepenk indiren esnaf sayısı bin 664’e dayandı. Tescil yaptıran sayısı düşerken birçok esnaf da meslek değişikliğine gidiyor. Siirt Esnaf ve Sanatkârları verilerine göre, Siirt’te 2019 yılın ilk 6 ayı itibarıyla esnaf sayısı 6 bin ‘den 4 bin 636’ya geriledi.

https://www.youtube.com/watch?v=BdCLKSsSNF8

İşçinin, çiftçinin, emeklinin alım gücünün düşmesinin esnafları doğrudan etkilediğini ve ticaret hacminin daraldığını söyleyen Siirt Esnaf ve Sanatkârları Başkanı Cemal Koyuncu, “Siirt’in çıkmaz sokak oluşu devletin destek vermemesi ve iş adamlarının istihdam oluşturmaması nedeni ile halkın alım gücünün düştüğüne bu nedenle de esnafın kepenk kapattığına dikkat çekti.

“Esnaf teşkilatı olarak bittik durumdayız”

Siirt’te Esnaf ve Sanatkârlar Odası olarak bitme noktasına geldiklerini ifade eden Koyuncu, Siirtli İş adamlarına seslenerek Siirt için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ifade etti.

Koyuncu, “Esnaf Birliği Başkanı, yönetim ve teşkilatımız ile her zaman söylediğimiz tek bir şey var ‘Esnaf, esnaf, esnaf’ diyoruz. Ama bakıyoruz ki esnaf bitme noktasına geldi. Esnaf artık açtığı gibi kapatmaya başladı. Siirt çıkmaz bir sokak olduğu için büyük bir işsizlik mevcut ve köylerden şehre iş bulmak amacıyla göç eden köylüler var. Bunlar iş yeri açtıklarında bir müddet sonra kapatmak zorunda kalıyorlar. Esnaf teşkilatı olarak bittik biz. 13 mesleki odamız var ve bunların hiç biri ayakta duracak hali kalmadı. Bu gidişatımız ne olacak? İş sahası açılması için sürekli Siirtli iş adamlarımıza sesleniyoruz. Onlara yardımcı olacağız, çantalarını taşıyacak hizmetkârları olacağız. Yeteri istihdam sağlasınlar Siirt’e ama ne gelen, ne soran var. Siirt için herkes elini taşın altına koyması gerekiyor. Hepimiz Siirt için varız.” diye konuştu

Yüksek prim ve vergi yükünden dolayı 6 bin olan esnaf sayısı 4 bin 636’ya düştü


prim ve vergi yükünden dolayı haklı olarak esnafın kepenk kapattığını belirten Koyuncu, devletin destek vermemesi iş adamlarının da istihdam yaratarak yeni iş sahaları açmaması durumunda kapanan esnaf sayısının artarak devam edeceğini kaydetti.

Koyuncu, “Esnaflar neden terk ediyor? Biz onları haklı görüyoruz. Esnafın pirim ücreti 650 TL ’iken bu gün 860 TL’ye yükselmiş durumda ve esnaf iş yapamadığı için bu pirimi ödeyemiyor. Bu nedenle iş yerini kapatmak zorunda kalıyor. İşsizlikten dolayı çoluk çocuğu mağdur oluyor. Elimdeki resmi belgelere göre 21.06 2019 tarihi itibariyle 6 bin olan esnaf sayısı 4 bin 636’ya düştü. Hal bu şekilde olunca esnaflar bitme noktasına geldi. Esnafın da devletten bazı beklentileri var. Esnaf kefaretten esnaflara sağlanan kredilerin fazlalaştırılmasını istiyoruz, esnaflar kendilerine iş sahaları açsın. Devlet esnafına el uzatırsa esnaflar iş yapar. Ya! Devlet esnafına sahip çıksın yâda iş adamları buraya gelip istihdam sağlasın başka çaremiz yok.” dedi.

“Esnaf sigorta primini ödeyemiyor"

Esnaf ve Sanatkârlar Odasına bağlı 13 odanın verilerine göre esnaf sayısı daha da düşmeye devam ettiğine dikkat çeken Koyuncu, destek verilmemesi durumunda 4 bin 636’ya düşen esnaf sayısının düşmeye davam edeceğine vurgu yaptı.

Koyuncu, “Bu şekilde devam ederse bu birlik kalkacak ve ne yapacağımızı bilmiyoruz, şaşırdık kaldık. Bu sorun sadece Siirt’te değil bütün bölge aynı sorunla karşı karşıya Bitlis, Siirt, Batman, Şırnak, Mardin hepsinde aynı sorun var. Katıldığımız bütün toplantılarda sorduğumuzda aynı sorunun yaşandığını öğreniyoruz. Kendiişlerimizden korkuyoruz, acaba ne olacak, esnafım ne yapacak? Diye endişe ediyorum esnaf sigorta primini ödeyemiyor esnaf ne yapsın? Terk edip bir kenara çekilecek bu gayet açık ve net.” ifadelerinin kullandı.

Terk eden esnaf sayısı yeni açan esnaf sayısını geçiyor

2019 yılında terk eden esnaf sayısının yeni açan esnaf sayısını oldukça geçtiğini dile getiren Koyuncu, “Tabi yeni açıp ta bir iki ay içerisinde kapatanlar da oluyor. İş yapamayınca kapatıyor ve o yaptığı masraf ta cebinden gidiyor. İş yeri açıp daha sonra kapatmak zorunda kaldığında ise 5 bin 600 TL para veriyor. Esnaf niye kapatıyorsun? Diye sorulduğunda ‘iş yok ne yapayım’ diyerek yanıt veriyor. Devlet yetkililerine seslenmek istiyorum Siirt’e bir acemi birliği açılsa yâda Cumartesi-Pazar günleri er ve erbaşları çarşı iznine bıraksalar alış veriş yapacaklar ve bu esnafı biraz olsun rahatlatacak.” şeklinde konuştu.

Esnaf Kazandığı paranın yüzde 20’sini devletine ödemektedir

Devlet, adaletli bir vergi uygulansın ki bizlerde seve seve vergimizi ödeyelim.” diyen Koyuncu, Esnaf kazanmayınca hangi parayla vergisini ödesin bilemiyorum.” dedi.

Koyuncu, “Yetkililer bize yardımcı olsalar biz onlara hizmetkâr oluruz. Yetkililer bizleri biraz olsun dinlesin, biz medet umuyoruz, yardım istiyoruz. Yetkililer bu şekilde davranmaya devam ederse bizde tavır gösteririz. Esnafı olmayan bir ülke çökmeye mahkûmdur. Esnaf devletin şah damarıdır. Esnaf, vergisini devlete ödüyor mu? Ödüyor. Kazandığı paranın yüzde 20’sini devletine ödemektedir. Biz bu vergiyi öderken de gurur duyuyoruz. Benim berberim, terzim, fırıncım, marangozum bu parayı ödediğinde bu paranın baraj, okul, hastane, okulun kendisine hizmet olarak döneceğinin farkındadır. Biz bu parayı çalışalım ve ödeyelim ama çalışamadıktan sonra bu parayı nasıl ödeyeceğiz? Para kazanıp o şekilde ödememiz gerekiyor.” diye konuştu

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN