Siirt'te hayvancılığa 16 milyonluk dev yatırım

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Siirt Üniversitesi ve Dicle Kalkın Ajansı (DİKA) Genel Sekreterliğince küçükbaş hayvancılığında Türkiye’de ilki gerçekleşecek 16 milyon liralık dev yatırımın imzaları atıldı.
Siirt Üniversitesince hizmete girecek ve DİKA’nın desteğiyle gerçekleştirilecek payetleme merkezine ilişkin protokol, Mardin Dicle Kalkınma Ajansı Merkezinde düzenlenen bir törenle Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman ve DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ tarafından imzalandı.
Türkiye’de küçükbaş payetleme konusunda bir ilk olma özelliğini taşıyacak olan merkez 16 milyon 231 bin 818 liraya mal olacak. Bu tutarın yüzde 45’ine denk gelen 7 milyon 308 bin 641 lira 65 kuruşu Dicle Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacak. Önümüzdeki yıl tamamlanması hedeflenen merkez sayesinde küçükbaş hayvanlarda, et ve süt verimi yüksek olan döllenmeler sağlanacak.
Törende açıklamada bulunan Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Altındağ, projenin kırsal kalkınmayı destekleyeceğini ve bu alanda ülke olarak dışa bağımlılığı azaltacağını söyledi.
Yılda 220 bin payet üretme kapasitesine sahip olacak merkezin hizmete girdiğinde ülkede küçükbaş hayvancılığının yüzde 20’sine katkıda bulunacağını ifade eden Altındağ, şöyle konuştu:
“Sadece Siirt’in ve bölgenin değil ülke geneline katkı yapacak bir projedir. Küçükbaş hayvancılıkta Siirt’in Türkiye’de ilk dörde giren bir kapasitesi var. Ajansımızın ve üniversitemizin inandığı bir proje. Bu proje bittiği zaman ülkemizdeki küçükbaş hayvan üretiminin yüzde 20’sine katkıda bulunacak bir projedir. Ette yüzde 100, sütte yüzde 1000’lik bir verim artışı sağlayacaktır. Yılda 220 bin payet üretimine sahip olacak çok kıymetli bir projedir. Proje dört yılda kendisini amorti edecektir. Bu proje ile dışarıdan pahalı et ithalatının önüne geçilecek ve ülke olarak ihracatçı konumuna geleceğiz. Bu proje ile bölgemizde ihtiyaç duyulan 500 hayvan ve üstü kapasiteli çiftliklerinde kurulmasına katkıda bulunacaktır.”
Siirt’in özel bir yapısı olduğunu ve Siirt’in çok özel bir yapısı olduğunu kaydeden Altındağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Siirt büyüyen bir kent. Fıstığından Zivzik narına kadar katma değeri olan birçok ürünü var. Bu da bunlardan bir tanesidir. Siirt’in bu yapısını muhafaza edersek, sessiz bir şekilde kalkınmayı sağlayacağız. Projede emeği geçenlere teşekkür ederim.”
Üniversitenin tarım ve hayvancılık alanında pilot üniversite olmasıyla bu alanlarda bölgede ihtisaslaşan ilk üniversite olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Erman da “Tarımda Siirt fıstığı, hayvancılıkta da küçükbaş hayvancılıkta üretim ve kaliteyi arttırmayı hedefleyen bir çok çalışmanın içerisindeyiz. Bu çalışmada onlardan bir tanesidir.”
Bu çalışma ile küçükbaş hayvanlarda et ve sütte verimi arttırarak göç ve diğer bazı sorunların çözümüne yönelik adımlar atılacağını belirten Rektör Erman, “Proje için çok emek harcandı ve olgunlaştı. Bugün uygulamaya geçilecek duruma geldi. Bu proje ile çok iyi sonuçlar alacağımıza inanıyorum.” dedi.
Rektör Prof. Dr. Erman, rektör yardımcısı ve projenin fikir babası Veteriner Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Nihat Şındak ile Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tekin Şahin ve ekibine teşekkür etti.
Konuşmaların ardından DİKA uzmanları tarafından proje hakkında sinevizyon eşliğinde ayrıntılı bilgiler verildi.
Projenin hayata geçirilmesi ile Siirt’in hayvancılığına önemli bir katkıda bulunacağını belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan da “Siirt’te tarım ve hayvancılık alanında verimi arttırmayı hedefliyoruz. Siirtte kamu kurum ve kuruluşları arasında çok güzel bir uyum ve iş birliği var. Bu da çalışmalardan daha iyi ve daha kısa sürede sonuç alınmasını sağlayacaktır.” dedi.
Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tekin Şahinde yaptığı konuşmada bu merkez sayesinde üretimin artacağını yılda iki ya da iki yılda üç gebelik oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.
Ziraat Odası Başkanı Gündüz Tanık da merkezin kurulması konusundan emeği geçenlere teşekkür etti.
Tören, konuşmaların ardından protokol imzalandı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN