Siirt'te Koronadan Sonra O Ürünleri Kimse Bulamıyor

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Siirt'te, vatandaşlar eczanelerde maske ve dezenfektan bulmakta zorlanıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=V5LOsVaZd-0&feature=youtu.be

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın ülkemizde 5 vakaya rastlandığını duyurması üzerine vatandaşlar, virüsten maske ve dezenfektanla korunmak için eczanelere akın etti.

Kısa sürede maske ve dezenfektanların tükenmesi, eczacıların da depo ve firmalardan maske temininde zorlanması üzerine, vatandaşlar zor durumda kaldı.

Koronavirüsten önce neredeyse ücretsiz dağıtılan maskeler ve 5-6 liraya satılan dezenfektanlar, virüsten sonra fiyatta resmen patlama yaşadı.

Fiyatlarda yaşanan artış hem eczacıları hem de vatandaşı oldukça rahatsız ediyor.

Eczacılar, Sağlık Bakanlığı ve Valiliklerin bu konuda denetim ve inceleme yapmaları gerektiğini belirtti.

Eczacı Fatih Kılıçer, yaptığı açıklamada, ''Aşırı maske talebi var şu an için fakat maalesef biz de depolardan maske temininde zorlanıyoruz. Ayrıca çok uçuk bir fiyat istenmekte.'' dedi.

''Virüsten önce maskeleri ücretsiz veriyorduk''

Kılıçer, şöyle konuştu:

''O yüzden biz eczanemiz için belki yanlış ama son zamanlarda maske alımı yapmadık. Virüsten önce bizler maskeleri ücretsiz veriyorduk fakat son zamanlarda bize gelişi aşırı fiyatlandığından bizde veremiyoruz. Maalesef 25 kuruşa satılan maskenin bize gelişi 5 lira ve çok uçuk bir rakam kabul ediyoruz. Kesinlikle denetiminin yapılması lazım. Evvela kendi temizliğimize dikkat etmemiz lazım. 4-5 yıl önce domuz gribi vakası vardı bu aslında ondan daha hafif bir vaka ama temizliğe kendimizden başladıktan sonra inşallah bişey olmaz. Vatandaşta tedirginlik var fakat maalesef çevreden etkileniyor olabilirler ve herhalde maske takmaya çekiniyorlar. Dezenfektanlarda da aynı durum mevcut. Daha önce 5-6 liraya sattığımız dezenfektanları maalesef 20 liraya mal edebiliyoruz. Elimizdeki stokları bitirdikten sonra fiyattan dolayı getirtmedim. Bu olayın önüne sağlık müdürlükleri ücretsiz dağıtım yaparak geçebilir. En azından fırsatçıların önünü kapatmış olur.''

Eczacı Burak Cezlan da bütün hijyen malzemelerinden sıkıntılar olduğuna dikkat çekerek, ''Bütün hijyen malzemelerinde çok büyük sıkıntılar var. Maske bulamıyoruz bulsak da yüksek fiyatlara bulabiliyoruz. Maliyetine bile verirsek insanların gözünde biz fiyatı yükseltmiş gibi olacağımızdan onu da alamıyoruz. Fiyata da razı olanlar var ama stoklarda yok. Sağlık bakanlığı ve valiliklerin bu işe el atmaları lazım. Dezenfektan, maske, kolonyalar tükenmiş durumda ama paniğe gerek yok. Kişisel hijyen basit bir sabunla bile yapılabilir. Maskeyi hasta olanın takması lazım ki diğer vatandaşlara bulaştırmasın. Hasta olmayanların yapması gereken tek şey kişisel hijyendir.'' dedi.

Eczacı Erol Efe ise Siirt'te maske ve dezenfaktan satışları olağanüstü bir hal almış durumda olduğunu ifade ederek, ''Daha önce bedavaya verdiğimiz maskeler şu anda 4-5 lira gibi fiyatlara satılıyor ve maske bulamıyoruz. Talep çok olunca yetiştiremiyoruz. Fiyatlar bir anda %300-400lere kadar yükseldi. Dezenfektan ve kolonyalar da aynı şekilde. 2-3 liraya sattığımız kolonya şu anda 20 lira oldu. Devletin üreticiler üzerinde önlem alması gerekiyordu. Ürünler kara borsaya düştü. Aldığımız ürünler elimizde de patlayabilir. Açıkçası bu şekilde piyasaya girmek istemiyoruz. Burada her şekilde vatandaş mağdur oluyor. Özellikle dezenfektan soruyorlar ve dezenfektan bulamıyoruz. 20 liraya aldığımız dezenfektan 80 lira oldu. Bu konuda devletin bir önlem aldığını düşünmüyorum. Çok geç kalındı bunu bir iki ay önceden yapmak gerekiyordu.'' diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN