Siirt'te Ücretsiz Maske Dağıtımı Başladı

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Sağlık Bakanlığı tarafından eczanelere gönderilen ücretsiz cerrahi maskeler dağıtılmaya başlandı. Vatandaşlar telefonlarına gelen kod veya TC kimlik numaralarını eczacıya vererek maskelerini temin edebiliyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından Coronavirüs tedbirleri kapsamında eczanelere gönderilen kişi başı 5 adet ücretsiz maskenin dağıtımı devam ediyor. Bu kapsamda ücretsiz maskelerini temin etmek için eczanelere gelen vatandaşların, TC kimlik numaraları kontrol edildikten sonra maskelerin teslimi yapılıyor.

2-3 gün içerisinde maske sıkıntısı kalmayacak

Siirt’te bir kaç gün içerisinde 100 bin kişinin maske ihtiyacının giderilmiş olacağını ve bu şekilde 2-3 gün içerisinde maske sıkıntısı kalmayacağını, şu ana kadar 20 bin maskenin dağıtıldığını belirten Eczacı Adnan Efe, "Sağlık Bakanlığı tarafından maskeler Siirt’teki eczanelere ulaştırıldı. İlk etapta 500 adet her eczaneye yüz kişilik maske verildi, Siirt’te 50 eczanenin olduğunu var sayarsak, yaklaşık 5 bin kişi maske almış oluyor. Dün de 300 kişilik maske geldi, 50 eczane üzerinden hesapladığımızda toplamda 15 bin kişiye maske gelmiş oluyor ve hemen hemen hepsinin dağıtımını yaptık. Hafta içerisinde maske tekrar gelecek ve ihtiyaç olduğu sürece hiç kesilmeyecek." dedi.

Vatandaşlar TC kimlik numarası, doğum yılı ve baba adıyla maskelerini alabilecek

Vatandaşlara mesajla kod gelmeden de TC kimlik numarası, doğum yılı ve baba adıyla maskelerini alabileceğini ifade eden eczacı Adnan Efe, vatandaşın bilgileri alındıktan sonra maskelerinin teslim edileceğini kaydetti

Çok kolay bir şekilde maske ulaşılabilir bir hale geldiğini ifade eden Efe, "Vatandaşların maske alabilmek için tekrar bir başvuru yapmasına gerek yok. 10 gün sonra tekrar eczaneye gelip maskelerini alabilirler. Sadece aynı şekilde T.C, baba adı ve doğum tarihi ile vatandaşlarımız hazır ve paketlenmiş bir şekilde eczanelerden kişi başı 5 adet maskelerini alabilecek." diye konuştu.

"Maskelerin gelişi güzel sokaklara atılması çok tehlikeli"

Maskeler kullandıktan sonra tıbbi atık haline geldikleri için mutlaka naylon bir poşetin içine konularak tıbbi atık konteynırının içine atılması gerektiğine dikkat çeken Efe, "Maskeler, dışarı çıkıldığında ve mümkün olduğunca ihtiyaç hali gerektiren durumlarda kullanılması gerekir. Belirli bir saat geçtikten sonra ve nemlendiğinde kullanmamamız gerekiyor. Nemli ortam maskelerde istenmeyen bakterilerin, mantarların oluşmasına neden oluyor. Bu nedenle bu maskeler nemlendiğinde ve 2 saat aradan sonra kullanılmamalı. Maske kullanan kişiler hasta iseler, ister istemez nefes alıp verirken mikroplar yapışacaktır. Çok üzücü olan bir durum var. Maskelerin gelişi güzel sokaklara atıldığını görüyoruz. Bu çok doğru bir davranış değil." şeklinde konuştu.

Daha önce Siirt’te maske bulunmamasından dolayı biraz sıkıntı yaşandığını, banka, market ve birçok kuruma giremediklerini belirten vatandaşlardan Abdullah Ertekin, zaten maskesiz dolaşmak istemiyorduk artık maskeyle istediğimiz yere girebileceğiz. Sağ olsun devletimiz maskeleri eczanelere ulaştırmış. Maskelerimizi aldık." ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN