Siirt'te Yediğimiz Etler Öldürebilir!

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Siirt’in elzem ihtiyaçlarından olan kesimhanenin henüz hizmete girmemesi vatandaşların tepkisine yol açtı.

Kentte kesimhane olmadığı için kasaplarda satılan etin ne kadar sağlıklı olduğu merak ediliyor.

Geçen Kurban Bayramında kesilen yüzlerce kurbanın hijyenik ortamda kesilmemesi ve bazı vatandaşlarda ölümcül bir hastalık olan şarbona rastlanmasına rağmen Siirt’te henüz kesimhane hizmete girmedi.

Etler mühürlü mü, kontrol ediliyor mu, temiz ortamda kesiliyor mu, İslami hususlara dikkat ediliyor mu ve kesilen etlerin hepsi sağlıklı mı soruları, bir kesimhane olmadığı için yanıtsız kalıyor.

Vatandaşlar Siirt Belediyesince yapımı süren kesimhanenin bir an önce hizmete girmesi gerektiğini belirtti.

Diyetisyenler de sağlıklı et konusunda vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Vatandaşlardan Ümit Beydoğan, yaptığı açıklamada, kasaptan et alınca korkarak aldıklarını söyledi.

Satılan etlerin sağlıklı ve hijyenik ortamda hazırlandığından şüphe duyduğunu belirten Beydoğan, “Siirt’imize temiz ve hijyenik bir kesimhane şarttır. Şehrimizde her gün binlerce insan et tüketiyor şayet bu etler bir gün hastalıklı çıkarsa bunun hesabını kim verecek. Yapımı süren kesimhanenin bir an önce hızlandırılması ve hizmete girmesi gerekir.” dedi.

Siirt Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Özgür Aydın, Artı Siirt Haber Ajansına yaptığı açıklamada, kentte kesimhane olmaması, çevre kirliliğine sebep olmasının yanı sıra kesilen etlerin denetlenmesini eksik kıldığı için de insan sağlığını olumsuz etkileyebildiğini söyledi.

- “Sağlıksız Etler Ciddi Bulaşıcı Hastalıklar Oluşturabilir”

Kesimhanelerin resmi hijyen kriterleri ve düzenleri bulunduğunu belirten Dr. Aydın, şöyle konuştu:

“Burada etler denetlenir, kesilir, ayrıştırılır. Kesimhanelerin olmayışı çevre kirliliğinin yanı sıra etlerin denetlenmesini de sekteye uğratabilmektedir. Nitekim Bakanlığı’nın Küçük Kapasiteli Kesimhanelerin Genel ve Özel Hijyen Kurallarına Dair Yönetmeliği de, 3 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu sebeple belediyenin acil olarak bir kesimhane kurup faaliyete açması gerekmektedir. Etler yeterli denetimden geçmediğinde ciddi bulaşıcı hastalıklar insanlara geçebilmektedir. Bunlardan en ciddisi Şarbon olmakla birlikte, Salmonella, E. Coli, Brusella, Toksoplazma enfeksiyonları ve Tenya ile Q-Ateşi hastalığıdır. İlimizde en çok görülen hastalık ise Brusella’dır.”

Dr. Aydın, şöyle devam etti:

“Bir diğer husus kesilen etlerin İslami usullere göre kesilip kesilmediğinin ciddi bir şekilde denetlenmesi; at ve eşek gibi tek tırnaklı hayvanların kaçak yollarla kesiminin önlenmesidir. Tüm bunlar dediğimiz gibi ancak bir kesimhanenin faaliyete açılması ve bakanlığın kriterleri doğrultusunda denetlenmesiyle gerçekleşebilecektir.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN