SİÜ Rektörü Erman, İşten Çıkarmalara Açıklık Getirdi

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, koronavirüs nedeniyle üniversitenin anaokulunda sözleşmesi fesih edilen 7 personele ilişkin açıklamada bulundu.

Rektör Prof. Dr. Erman, yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

''İdari ve mali açıdan Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ile Döner Sermaye İşletme Müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyetlerini yürütmekte olan anaokulumuzda 4857 sayılı İş Kanununa tabi olarak personel çalıştırılmaktadır.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de baş gösteren salgına karşı etkin bir mücadele yürütmek amacıyla resmi makamların yapmış olduğu açıklamalar ve alınan kararlar doğrultusunda anaokulumuzun faaliyetlerine ara verilmek zorunda kalınmıştır.

Anaokulumuzun faaliyetlerine zorunlu olarak ara verilmesi sebebiyle veliler idaremiz ile daha önce imzaladıkları sözleşmeden hareketle Mart ayından itibaren ücret ödemeyeceklerini beyan etmiş bunlardan bazıları ise daha önce ödemiş oldukları ücretin iadesini talep etmişlerdir.

Şunun bilinmesinde fayda vardır ki anaokulunda çalışmakta olan personele yapılan maaş ödemesi öğrenci velilerinden alınan ücretlerle yapılmaktadır. Personelin maaşlarının başka bir kamu kaynağından karşılanması hukuki ve cezai sorumluluğu gerektirdiğinden personel ödemelerinin velilerden alınan kayıt ücreti dışında başka bir bütçe tertibinden ödenmesi ne yazık ki mümkün olamamıştır.

İdaremizce belirli süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılmakta olan personelin iş akitleri normal şartlar altında sözleşme ile kararlaştırılan tarihte bitecekken yaşanan bu olağanüstü durum nedeniyle vaktinden önce sonlandırılmak zorunda kalınmıştır.

Diğer yandan 7244 sayılı yasa ile iş akitlerinin 17.04.2020 tarihinden itibaren üç ay süreyle sonlandırılmayacağı belirtilmiş ancak çalışanların bu süre zarfında ücretsiz izne çıkarılabileceği ifade edilmiştir. Ancak şunu hemen belirtelim ki personelimizin iş akitleri bu yasal düzenlemeden önce sonlandırılmıştır. Bir ihtimal yasa çıktıktan sonra işlem yapılsaydı yine personelimizin zorunlu olarak ücretsiz izne çıkarılması kaçınılmaz olacaktı.

Salgının yol açtığı bu ve buna benzer olumsuzlukların etkilerini kısmen de olsa bertaraf etmek adına 7244 sayılı yasa çıkarılmış, sözleşmesi feshedilmek zorunda kalınan veya ücretsiz izne çıkarılan kişilere “nakdi ücret desteği” verileceği kararlaştırılmıştır. Verilmekte olan bu ücret neredeyse iş akdi sona eren kimi personelin aldığı maaşının yarısına denk gelmektedir.

Son olarak iş akitleri sonlandırılan bu personelimize yapılan işlemlerin hukuki gerekçeleri hakkında ayrıntılı bilgi verilmiş normalleşme sürecine girilir girilmez kendileri ile yeni bir sözleşme yapılacağı bilgisi verilmiştir.''

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN