66 Gündür Yürüyorlar

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Artı Siirt - Akif Özalp

Siirt’te hayvancılıkla uğraşan göçerler, havaların soğumasıyla birlikte yaylalardan il merkezlerine başlattıkları dönüş yolculuğu 66 gündür sürüyor.

Bölgede yazı geçiren göçerler, kışın gelişiyle Hakkari'deki yaylalarından gelmek için at ve eşek sırtında taşıdıkları eşyalarıyla yollara düştü. 

Hakkari’nin yaylalarından yola çıkan göçerler, 2 ay önce başladıkları yolculuğu Batman’da son bulacak. 

Siirt’in Kurtalan ilçesi Tulumtaş köyünden binlerce koyun ile geçen göçerler, 66 gündür zorlu bir yolculukta olduklarını ifade etti.

Kenan Behlan adlı vatandaş Hakkari’den 66 gün önce yola çıktıklarını ve zorlu yolculuğu binlerce koyun ile devam ettiklerini, bugün ise Siirt’in Kurtalan ilçesine bağlı köylerden geçtiklerini söyledi.

Hakkari’nin yaylalarından 66 gün önce yola çıktıklarını ve Batman’nın Raman Köyüne doğru gittiklerini dile getiren Behlan, “Hakkari yaylalarından yola çıktık. Batman’nın Raman köyüne doğru gidiyoruz. Bu çıktığımız zorlu yolculukta çeşitli zorluklarla karşılaşıyoruz. 30 yıldır bu işle uğraşıyoruz. Babalarımızdan dedelerimizden gelen bir gelenek bu. Nusaybin’den Hakkari’ye kadar bölgenin hemen hemen tüm köylerine gidiyoruz. Bu sene masraflarımız çok fazla. Yaylalar çok pahalı bir sene içerisinde yaklaşık 300, 400 milyar para veriyoruz. Çoban parası, yayla parası, buğday parası derken dünyanın parasını veriyoruz. Devlet bunlara destek vermiyor yani masrafımız bir hayli çok.’’ diye konuştu.

 ‘’Devlet bize sahip çıksın’’

‘’Devlet’ten isteğimiz bizlere sahip çıksın desteklemeler sunsunlar bizlere.’’ diyen Behlan, ‘’Buğday ve arpanın biraz da olsa ucuzlamasını istiyoruz. Göç esnasında  köylüler bizlere çok zorluk çıkartıyorlar. Tarlaları sürülmemiş halde olanlar bile jandarmayı arıyorlar diyorlar ki koyunları sürüleri bizlerin tarlasına giriyor jandarma da bizlere ceza veriyor. Biz hayvancılıkla bu dünyanın hepsine fayda veriyoruz bu konuda bizlere yardımcı olsunlar ki tüm insanlığa faydalı olalım.’’ ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN