Acil 'Kuraklık Eylem Planı' Hazırlamalı

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Yağışların mevsim normallerine göre yüzde 50’nin üzerinde bir azalma gösterdiği belirtilen açıklamada, “Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman, Mardin, Siirt, Batman son yılların en kurak mevsimlerinden birini yaşıyor. Kuraklıktan dolayı çiftçi ciddi anlamda rekolte düşüklüğü yaşayacaktır. Rekolteyle birlikte ülkemizde saman kıtlığı da yaşanacaktır” denildi. Açıklamada, ilkbahar aylarında yağışın olmamasından kaynaklı, yüksek tarımsal maliyetlerle tohumunu eken çiftçinin ürün almadan tarlasını sürmüş olacağı ve bunun faturasının ağır olacağı ifade edildi.

Bölge kentlerinin ülkenin hububat ve baklagil ambarı olduğu hatırlatılan açıklamada, “Şanlıurfa’da yaklaşık olarak 5 milyon dönüm alanda kuru tarım yapılmaktadır. Ülkemizin kırmızı mercimek üretiminin yüzde 36’sı, buğdayın yüzde 12’si, arpanın yüzde 14’ü Şanlıurfa’da üretilmektedir. Kırmızı mercimeğin yüzde 95’i de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde üretilmektedir. Ülkemizin buğday üretiminin yaklaşık yüzde 14’ünü, arpa üretiminin ise yaklaşık yüzde 16’sını Güneydoğu Anadolu Bölgesi karşılamaktadır. Tarım potansiyeli bu kadar yüksek olan bu illerimizde ve bölgemizde GAP Projesi ve sulama projeleri bir an önce bitirilmelidir. 1989’da başlanan GAP Projesi'nde enerjide yüzde 74, sulamada ise yüzde 54 gerçekleşme oranına erişilmiştir ve bu zamana kadar ki proje bedeli ise 40 milyar doları aşmış. Gerçekleşme oranlarıyla birlikte enerjide yaklaşık 30 milyar dolar, tarımsal sulamada ise 13 milyar dolar gelir elde edilmiş. GAP’tan kazanılan para GAP’a yatırılmış olunsaydı şu ana kadar bitmiş olur 1,8 milyon hektar alan tarım arazilerimiz suya kavuşmuş olurdu, kuraklıkta yaşamamış olurduk” ifadeleri kullanıldı.  

Tarım ve Orman Bakanlığı bir an önce ‘Kuraklık Eylem Planı’ hazırlamalı, kuraklıktan etkilenen çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan borçlarını silmeli, 2022 tarım sezonu içinde çiftçilere, üreticilere bedava tohum ve gübre dağıtmalıdır. Sosyal devlet anlayışı bunu gerektirir" denildi. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN