Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü 2019'da Ne Yaptı?

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Artı Siirt Haber Ajansı olarak başlattığımız “kurum müdürleriyle söyleşi” programımızın ilk konuğu Siirt Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler il Müdürü Gökhan Merakçı oldu.

  1. Aileyi bir arada tutabilmek için hangi Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti veriyorsunuz?

Bakanlığımız Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yürütülen: Yoksulluk içinde olup da temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yaşamlarını en düşük seviyede dahi sürdürmekte güçlük çeken kişi ve ailelere çocuklarını yanında bakımına imkân sağlanması amacıyla kaynakların yeterliliği ölçüsünde yapılan ekonomik destek  hizmeti ile ailelere yapılacak psiko-sosyal destek hizmeti olan sosyal hizmet desteğini kapsamaktadır. 2019 Yılı itibariyle İl Müdürlüğümüzce Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti kapsamında 925 aileye 10.124,105 TL tutarında Sed yardımıyapılmıştır.

2) Hangi durumdaki vatandaşa Evde Bakım Yardımı yapıyorsunuz?

Bakanlığımız Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yürütülen bir yardım hizmeti olup, Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilere, engellinin bakımına destek amacıyla verilen sosyal yardımdır.

2019 Yılı itibariyle İl Müdürlüğümüzce Evde Bakım Yardımı kapsamında 3043 Engelli vatandaşa 47.069.057,47 TL tutarında Evde Bakım Yardımıyapılmıştır.

3- İhtiyaç sahibi vatandaşları nasıl tespit ediyorsunuz?

ASDEP, aile ve bireylerin sosyal yardım ve sosyal hizmetlere olan ihtiyaçlarının tespiti, ihtiyaca göre sosyal yardım ve sosyal hizmet modellerin planlanması ve uygulanması, gerektiğinde diğer kamu hizmetlerinden (eğitim, sağlık, istihdam vs.) yararlanılmasının sağlanması amacıyla sürecin tüm aşamalarında rehberlik ve danışmanlık hizmetlerini de içeren bir Programdır. ASDEP ile nihai olarak, yaşam koşullarının iyileştirilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca Bakanlığımızın sağladığı sosyal yardımların amacına uygun olarak kullanılıp kullanılmadığı yerinde, etkin bir şekilde denetlenebilecektir.

Ziyaret Edilen Hane Sayısı: 2019 Yılı itibariyle İl Müdürlüğümüzce 24 Asdep personeliyle 10.100 hane ziyaret edilmiş olup bakanlığımızca verilen hizmetlerle ilgili bilgi verilmiştir.

4) Şehit Yakınları ve Gazilere Tanınan İstihdam Hakkından bahseder misiniz? 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun Ek 1 inci maddesine göre şehit yakınları ve gazilere tanınan istihdam hakkıdır.  Bakanlığımız Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğü ve Devlet Personel Başkanlığı’nca birlikte yürütülmektedir.

2019 Yılı itibariyle İl Müdürlüğümüzce Hizmetin başlangıcından bu yana 505 Şehit ve Gazi Yakını İstihdam hakkından yararlandırılmıştır.

5)  Şehit ve Gazi Yakını olanlara başka hizmetleriniz var mı?

Ücretsiz Seyahat Kartı : Ülkemizde engel durumu olan, yaşlılar, gazi ve şehit yakını olan kişiler için devlet tarafından bulundukları il ve ilçelerde ücretsiz olarak toplu taşıma hizmeti veren tüm işletmelerde kullanabilmesi açısından ücretsiz seyahat kartı imkanı sunulmaktadır.

İl Müdürlüğümüzce Hizmetin başlangıcından bu yana 886 Şehit ve Gazi Yakınına  ücretsiz seyahat kartı verilmiştir.

6- Vatandaşların bilgilendirilmesi açısından eğitim çalışmalarını oluyor mu? Siirt Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüzce Verilen Eğitimler

İl Müdürlüğümüzce 2019 Yılı içerisinde Kamu Kurum ve Kuruluşları Personeline ve Halk Eğitimi Kapsamında;

  1. Türkiye Bağımlıkla Mücadele Eğitimi kapsamında 680 kişiye,
  2. Aile Eğitim programı ve Evlilik öncesi Eğitimi programı kapsamında 330 kişiye,
  3. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Kapsamında 225 kişiye,
  4. Çocuk Yetiştirmede Temel Beceriler Eğitimi kapsamında  100 kişiye,

Eğitim verilmiş olup toplamda 1335 kişiye eğitim verilmiştir.

7- 2020 yılı için neler planlıyorsunuz?           

2020 yılında İl Müdürlüğümüzce yürütülen ASDEP Ziyaretlerini arttırarak daha çok sayıda aileye ulaşmak.

Aile Eğitimleri

Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Yönelik Eğitimleri

Bağımlılıkla Mücadele Eğitimlerini arttırmak

Suça Sürüklenen Çocukların suçtan korunması için başlatılan faaliyetleri devam ettirmek

Engelli Evde Bakım Evde Bakım Hizmeti ile Sosyal Ekonomik Destek Hizmetlerini arttırmak

Vatandaşlarımızın sosyal- ekonomik  destek talepleri, çocuk, kadın, engelli bireylere yönelik istismar, şiddet ihbarlarını 24 saat ücretsiz hizmet veren Bakanlığımız Alo 183 Sosyal Destek Merkezine bildirebileceklerini de paylașmak isterim.

Artı Siirt Haber Ajansı olarak programımıza katıldığınız için teşekkür ederiz.

Biz de Artı Siirt’e teşekkür ederiz.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN