Aslan: 'Bu Ayırımcılığı Ortadan Kaldırsınlar'

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, Karadeniz bölgesinde fındık üreticilerine destek verilirken Güney Doğu Bölgesinde bulunan özellikle fıstık üreticilerine destek verilmemesine tepki göstererek bu ayırımcılığa bir son verilmesini istedi

Yaklaşık 30 yılı aşkın bir süredir bölgede yaşanan terör olayları ve göçlerden dolayı çekilen büyük bir ızdırabın olduğuna dikkat çeken Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, fındık üreticilerine destek verilirken fıstık üreticilerine destek verilmemesine tepki gösterdi ve bu ayırımcılığa bir son verilmesini istedi.

“Fıstık üreticilerinin desteklenmesini büyük bir umutla bekliyorduk”
2019 yılı desteklemelerinde fıstık üreticilerinin de desteklenmesini beklediklerini ama hayal kırıklığı yaşadıklarını belirten Aslan, fındık üreticilerine 160 TL destek verilirken fıstık üreticilerine destek verilmediğini ve bunun büyük bir ayırımcılık olduğunu kaydetti.

Aslan, “Malumunuz bundan üç gün önce bakanımız Cumhurbaşkanımızın kararıyla 2019 yılı desteklemelerini açıklandı. 2019 yılı desteklemelerinde Fıstık üreticilerinin desteklenmesinin büyük bir umutla bekliyorduk. Uzun yıllar emek verilen ve çok geç yetişen fıstığa bir destek çıkılsın ama maalesef 2019 desteklemelerinde de fıstığa destek çıkmadı. Karadeniz Bölgesinde devletimiz fındık üreticisine alan bazı 160 TL destek çıkıyor. Fındık uzun yıllarda yetişmiyor ama fıstık uzun yıllar emek gerektiren bir süreçten geçiyor. Üretici 10 yıl bekledikten sonra verim alabiliyor. Bu 10 yıl içerisinde fıstık üreticilerine destek verilirse verim artar.” ifadelerini kullandı.

“Fıstık fiyatının 100 TL olmasından memnun değiliz”

30 yıldır bölgede terör olayları nedeniyle yaşanan göçlerden dolayı çekilen büyük bir ızdırabın olduğuna dikkat çeken Aslan, ” destek olmayınca köylüler geri dönemiyor ve arazilerini de ekemiyor.” dedi.
Aslan, “Sadece maddi durumu iyi olan arazisini gelip ekebiliyor. Devlet, köylülere destek versin ki köylerine geri dönüp arazilerini eksinler. Fıstık üreticileri Birliği olarak fıstık fiyatının 100 TL olmasından memnun değiliz. Tüketicilerin ürünü pahalı satın almasından yana değiliz. Eğer bir destek verilmiş olsaydı hem üretim artar hem de ihracat artar, sanayimiz gelişir üreticimiz de memnun olurdu.” dedi.
“Devletin bölgemizde yetişen ürünlere destek vermesini talep ediyoruz”
Şuanda bölgede ayırımcılık olduğuna dair bir algı olduğunu dile getiren Aslan, üreticiler, acaba Güney Doğu Bölgesi’nde olduğumuz için mi destek verilmiyor? İfadelerini kullandı.

”Karadeniz Bölgesine destek verilirken bize neden destek verilmiyor?

Devlet büyüklerimizden bu algının sona erdirilmesini ve Güney Doğu Anadolu Bölgemizde yetişen ürünlere destek verilmesini talep ediyoruz.” Aslan, “Fındığın fiyatının az olduğu söyleniyor. Keza kaysının da fiyatı azdır ama ona destek verilmiyor. Ayırımcılık olmamasından yanayız. Eğer devletin kaynağı yoksa neden Karadeniz’e var. Buradan soruyorum, eğer devletimizi güçlü ise ben güçlü olduğuna inanıyorum ama güçlü bir ekonomiye sahip ise o zaman da fıstık üreticilerine de destek versin ve sahip çıksın.” şeklinde konuştu.

“Fıstık üreticilerine destek verilsin ve bu ayırımcılık ortadan kaldırsınlar”
Güney Doğu da hem kaysı hem de fıstık üreticilerine destek verilmesi durumunda üretimin artacağını kaydeden Aslan, “Fındığa 160 TL destek veriyorsunuz ama fıstık üreticilerine destek yok, gerçekten büyük bir musibet. Şuanda girdilerin ne kadar pahalı olduğunu görüyorsunuz. Mazotu 8 TL’den tüketiyoruz. Gübrenin ne kadar pahalı olduğu söylemiyorum bile. Fıstık üreticileri ekim yaptığı andan itibaren 10 yıl sonra verim alabilecek buna rağmen hiçbir desteği yok. En azından şunu diyoruz ki bu 10 yıllık verimsizlik döneminde çiftçiye destek verilsin ve bu ayırımcılığı ortadan kaldırsınlar. Göç tam tersine dönecek, bölgenin sanayisi, ekonomisi gelişecek.” diye konuştu

“ TARSİM sigortasına büyük bir sitemimiz var”

Üreticilerin doğal afetlerde meydana gelen her türlü zararın sigorta kapsamına alınması gerektiğini belirten Aslan, eksperlerlerin tecrübesiz olduğu ve bu nedenle üreticileri mağdur ettiklerini kaydetti.
Cumhurbaşkanımız TARSİM konusunda çok hassas. Çiftçilerimize mutlaka devletin TARSİM sigortasını yapmalarını öneriyorum. Devlet yüzde 50 destek veriyor. Ama şöyle bir sıkıntımız var üreticiler doğal afetlerden zarar gördüklerinde gelen eksperler zarar gören ve yan yana olan iki bahçenin birine zarar tespiti yaparken diğer bahçeye zarar tespiti vermiyor. TARSİM sigortasına büyük bir sitemimiz var. Tarım ve Orman Müdürlüğü eksperleri tarafından zararlar ispat edilmeli. Erzurum’dan gelen ve Siirt Fıstığının ne olduğunu bilmeyen bir eksper fıstıktan ne anlar? Bölgede yetişmiş binlerce mühendisimiz bulunmaktadır ve onlar bu eksper işini yapmaları gerekmektedir. Üreticinin gelecek yıl devam edebilmesi için zararının karşılanması gerekiyor aksi takdirde sigorta üreticinin sırtında bir yük olur. Bizlere gönderilen eksperlerden hiç memnun değiliz.” ifadelerini kullandı.

Özellikle Siirt’teki üreticilerin sıkıntılarını STK ve basın mensupları başta olmak üzere her platformda dile getirmeleri gerektiğini ifade eden Aslan, bu mesele sade fıstık üreticilerinin değil bölge insanının da bir meselesi olduğunu söyledi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN