Bayrama İşsiz Girdik!

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Siirt’in yıllardır süre gelen büyük sorunu işsizlik, bayrama mutsuz girilmesine sebep oldu. Üretmeyen toplum haline gelmemiz, Siirtli iş adamlarının şehirlerinde yatırım yapmamaları işsizliğin oluşmasındaki en büyük sebepler arasında yer alıyor.

Kentte, Siirt Valiliği desteği ile DİKA ve KOSGEB gibi devlet kurumlarının yüksek hibe ve kredi olanağı sağlamasına rağmen bu yatırımların hala neden gerçekleşmediği merak ediliyor. Vatandaşlar, Siirt’i dışarıdan her anlamda yönetmeye çalışan bazı iş adamlarının sadece yönetmekle kalmamasını buraya gelip yatırımlar yaparak istihdam sağlanmasını istiyor. Geçmiş dönemlerde iş adamlarının en büyük haklı bahanelerinden biri olan terör meselesi dolayısıyla yatırım yapılamıyordu. Şimdi ise bölgede gerçekleştirilen başarılı terör operasyonlarıyla bölgede huzur oluştu. Buna rağmen TÜİK verilerine göre, işsizlik oranının en yüksek oranına sahip iller arasında yer almamız merak konusu oldu.
Üretmeyen toplum haline geldik
Bir ülkenin ve şehrin kalkınmasında en büyük neden üretimdir. Geçmiş dönemlerde köylerde üreten bir toplum varken, şehirleşmenin artmasıyla köylerde üretim neredeyse durma noktasına geldi. Oysa ki Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesinin araştırmalarına göre, Siirt’te, mısır, ayçiçeği, patates gibi ürünlerin yetiştiği ve yüksek oranda verim alınabileceği tespit edildi. Köylüler, arazilerini bir şekilde satıp şehre yerleşiyor, genelde buradan daire satın alıyor. Kira gelirleriyle ve bazen İŞKUR’dan işe girerek geçimini sağlamaya çalışıyor. Bu sorun bütün ülkeye yayılıyor. Biz buradan yetişebilecek ürünleri üretmediğimiz için dış ülkelerden alıyoruz ekonomimiz kötüye gidiyor. İşsizlik oranı da artıyor. Bunun önüne geçilmesi için Tarım ve Orman Müdürlüğü sahada eğitim vermesine rağmen ve desteklemelere rağmen bunun önüne geçilemedi. Önce bu büyük sorununun hem devlet desteğiyle hem de insanların bilinçlendirilmesiyle önüne geçilmesi lazım. Aksi halde ekonomiyi düzeltmekten bahsedemeyiz.
İş adamları Siirt’i unutmuş
DİKA verilerine göre, Siirt bölgede en yapılmasına en uygun, en müsait illerden biri. Proje danışmanlığı da yapan DİKA’ya henüz elle tutulur bir yatırımının gelmediği de aşikar. Siirt’i unutan, sadece apartman dikerek, kenti betonlaştıran iş adamlarının istihdam oluşturabilecek yatırımlar yapmaya davet ediyoruz. Burada büyüyen, burada ta-nınan ve buradan kazandığıyla iş adamı vasfını alan kişilerin buraya gelip yatırım yapması durumunda herkesin nefretini değil sevgi-sini ve duasını kazanacağını belirtmek isteriz.
İşsizlik Oranı En Yüksek İllerden Biri Siirt
İşsizlik oranı en yüksek bölge yüzde 25 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) iken, işsizlik oranı en düşük bölge yüzde 5,1 ile TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) oldu. En düşük istihdam oranı TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) Bölgesinde oldu. En yüksek istihdam oranı yüzde 55,3 ile TR21 (Tekirdağ, Edirne, Kırklareli) Bölgesinde gerçekleşti. En düşük istihdam oranı ise yüzde 30,5 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) Bölgesinde oldu.
HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN