Beştaş, Siirt Fıstığı İçin Soru Önergesi Verdi

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Bakan Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi veren Meral Danış Beştaş, “Siirt’te yaklaşık 2 haftadır devam eden Siirt fıstığı hasadı sona ermek üzere olup bahse konu hasat dönemi, mevcut sorunları da gün yüzüne çıkarmıştır. Kuraklık nedeniyle rekoltenin düşük olması bir yana fındıktaki gibi taban fiyat belirlenmemiş olması da üreticiyi zor durumda bırakan nedenlerin başındadır. Üretimde kullanılan mazot, gübre, ilaç ve benzeri malzemelere gelen zamlar nazara alındığında üreticinin büyük ölçekte zarara uğradığı açıktır” dedi.

Ayrıca taban fiyat belirlenmediği için tekelleşmenin olduğuna, aralarında birleşip fiyat düşüren tüccarların diğer üreticiyi zarara uğrattığına da vurgu yapan Beştaş, yine Siirt’in Kurtalan ilçesine bağlı Çeltikbaşı, Belek Ergüven, Atalay köyü ve Tulumtaş’da bulunan köyler başta olmak üzere birçok köy yolunun asfalt olmamasının da çiftçilerin zorluğunu artırdığını dile getirdi. Beştaş, maliyet giderleri de eklendiğinde fıstık taban fiyat belirlenmemiş olmasının mağduriyeti artırdığının altını çizdi.

Meral Danış Beştaş bu bilgiler ışığında Bakan Pakdemirli’den şu sorulara yanıt istedi:

  • Siirt fıstığı için taban fiyat belirlenmesi gündeminizde olacak mıdır?
  • Bazı fıstık üreticilerinin fiyat kırmasının engellenmesi ve çiftçilerin zarara uğramaması için hangi önlemlerin alınması gündeminizde olacaktır?
  • İklim krizinin yol açtığı kuraklıktan kaynaklı rekolte düşüklüğünün yarattığı zararların tazmini için bir çalışma yapılacak mıdır?
  • Mazot, gübre ve sair üretim araçlarına gelen zamlar nedeniyle çiftçinin maruz kaldığı zararların telafisi için destek verilecek midir? Bu yönde bir bütçe ayrılmış mıdır?
  • Siirt fıstığı bölgenin önemli gelir kaynaklarından olup fıstık üretimini geliştirmek için bir projeniz var mı?
  • Fıstık üreticileri yerine tekelleşmiş sermayedarların desteklendiğine ve fiyatları bu sermayedarların kırdığına dair şikayetlere ilişkin çözüm önerileriniz nelerdir?
  • Hâlihazırda fıstık üreticilerinin yaşadığı sorunun kaynağı üzerine kapsamlı bir araştırma yapılmış mıdır?
  • Üreticinin zarar etmemesini ve tüketicinin de uygun fiyatla fıstığa erişimini sağlayacak bir çözüm neden üretilememektedir?
HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN