Bölgenin En büyük Mirası Unutuldu

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Kültürel mirası korumak amacıyla, binlerce yıldır 13 Ocak gecesinde kutlanan ve yılın başlangıcı olarak kabul gören “Serê Salê“ unutuldu.

Çok az sayıda vatandaşın bildiği “SERE SALE” yani yeni yılın başlangıcı olan takvim. Bölge halkı tarafından binlerce yıl kutlanıyordu.

Günümüzde unutulmaya yüz tutan kültürümüzün bir parçası olan bu etkinlik için, yetkililer tarafından herhangi bir program yapılmaması vatandaşta soru işaretlerini bırakıyor.

“Seré Sale” nedir?

Rumî takvimine göre 13 Ocak tarihini yeni yılın başlangıcı olarak kutluyor. Kürtlerin asırlardan beri kutladıkları Serê Salê (Yeni Yıl), Mezopotamya'nın kadim halklarından Sümerler ve Babillere kadar uzanıyor.

Daha sora Büyük İskender'in ardılları olan Selevkuslar bu takvimi kullanırlar. Selevkuslardan Sezar'ın isteğiyle Romalılara, buradan da Hıristiyanlara geçmiştir. Mezopotamya halkları binlerce yıldır bu takvime göre 13 Ocak tarihini yeni yılın başlangıcı olan sere salê olarak kutluyor.

“Erkekler ve Kadınlar Kılık Değiştirir”

Serê Salê (Yılbaşı) kutlamalarında kadın kılığına giren bir erkek ve erkek kılığında bir kadın ile Kalikê Sersalê (Yılbaşı dedesi) rolünde davul zurna eşliğinde kapılar dolaşılır, gidilen evlerde maniler söylenerek, skeçler oynanır, halaylar çekilir. Ev sahipleri de sere salê ekibine evde bulunan şeker, bulgur, kuruyemiş, pestil gibi gönlünden ne koparsa hediye olarak verir.

Giderek azalan bu kültürel mirasın korunması ve yaşatılması için birçok bölge halkı çeşitli etkinlikler yapsa da Siirt’te herhangi bir etkinlikle kutlandığı görülemiyor.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN