Botan Vadisi Milli Parkı Yüz Akımız Olacak

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

“Kurum Müdürleriyle Söyleşi” programımızın bugünkü konuğu Siirt Doğa koruma ve milli parklar şube müdürü Nevzat Amcalar oldu.

Öncelikle son günlerde gündemde olan Botan Vadisi Milli Parkını konuşmak istiyoruz. Neler söyleyebilirsiniz?

Bugün Devletimizin bölgeye getirdiği güven ve huzur ortamı görüyorsunuz ki çabalar artık ilk meyvelerini verdi. Sizlerinde takdirleri ile bu muhteşem doğa harikası eşsiz kanyon ve içinde yıllarca saklayarak koruduğu canlılar milli park ile umarız ki ilelebet güvende olacaklardır.   Bu canlıların evi olan muazzam ekoloji bir de Siirt’in kadim geçmişinden gelen kültürel değerler milli parkımızın adeta çok süslü kılmaktadır. 

Botan vadisi milli parkını sn. Cumhurbaşkanımızın 14 ağustos 2019 tarihi kararı ile bizlerin koruması altında tüm dünyanın hizmetine sunmaktan kıvanç duyuyoruz.

MİLLİ PARK NE KADAR ALANI KAPSIYOR?

Milli parkımız 25 km likbotan çayı hattı boyunca toplam 11 384 Ha alanı kapsamakta olup Siirt ili merkezine 3 km gibi kolayca ulaşılabilir bir mesafededir.

VADİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Botan vadisi hareketli peyzaj ve ilginç jeolojik yapılarının yanı sıra Bahar aylarında vejetasyonla birlikte yeşilin tüm tonlarını sunarken, Botan çayının sakladığı su kuşları ve sulak alan ekosistemi doğa severleri etkileyecek özelliğidir. Bunun yanında tarihi sevenleri de Asur imparatorluğundan bu yana gelen birçok medeniyetin kültür katmanı özelliği ile etkileyecektir. İpek yolunun güzergahı olan binlerce taş basamaktan oluşan akabe yolu Mar Yakub manastırı ve kızlar manastırı ve diğer yapılar ihtiva ettiği kültürel alanlardandır.  Bununla birlikte bugün itibari ile birçok vatandaşımızın ziyaret için akın ettiği İbrahim HAKKI hz türbesi ve ışık hadisesi bu milli parkın yakınında bulunan en büyük değeridir.

BÖLGENİN MİLLİ PARK OLARAK İLAN EDİLMESİ TURİZME NE GİBİ KATKILAR SAĞLAYACAK?

Bu özelliklerine istinaden Botan Vadisi milli park olarak ilan edildiğinde Siirt iline oldukça yakın bir konumda olması sebebi ile bu ilin kalkınmasında önemli paya sahip olacağı, bununla birlikte alanın korunarak işletilmesi ve ziyaretçi konforu açısından önemli bir avantaj sağlayacağı görülmektedir.

BURADA NE GİBİ AKTİVİTELER YAPILABİLİR?

Alanda halihazırda tarihi yollar üzerinden ve doğal alanlarda birçok trekking ve fotosafari turu düzenlenmektedir. Botan vadisi yamaç paraşütü için uygun olup geçmişte denemelerde yapılmıştır. Siirt Valiliği öncülüğünde THK ve Siirt Üniversitesi iş birliği ile yamaç paraşütçülüğü için kurs açılmış olup birçok kursiyerler sertifikalarını almışlardır, rafting, su sporları faaliyetleri sürdürülmektedir. Şimdideinşallah güneydoğu kanyoning ve atlı safari gibi yeni  aktivitelerlebu milli parkta tanışacak

BURAYA GELECEK ZİYARETÇİLERİ NELER BEKLİYOR?

Öncelikle Milli Parkımızın eşsiz doğası bekliyor. Yapacağımız rekreatif faaliyetlerle ziyaretçilerimizi 44 milli parkta nasıl mest ettiysek burda 45. Milli parkımızda kendimizden emin bir şekilde etkileyeceğimizden eminim. Her şeyi de söylemeyelim sürpriz kaçmasın.  Gelsinler ziyaret etsinler.

İLAN EDİLDİKTEN SONRA ŞU ANDA MİLLİ PARK PROJESİ İÇİNDE NELER PLANLANMAKTADIR?

Alanın başta gelmişten bugüne kadar gelen Biyolojik çeşitlilik zenginliği ve aynı zamanda kültürel egeleri yeniden canlandırarak gelecek nesillerimize onların görüpte yaşayabileceği bir miras bırakabilmektir. 22 kasım 2019 tarihinde Van 14. Bölge Müdürlüğünde Uzun devreli gelişim planı ihalesi edilmiştir.

UZUN DEVRELİ GELİŞİM PLANINIZDAN ANLATMAK İSTEDİĞİNİZ NEDİR?

Botan Vadisi Milli Parkının sahip olduğu biyolojik çeşitliliğinin ve diğer kaynak değerlerinin uzun dönemde korunması alandaki doğal kaynakların koruma-kullanma dengesi içinde sürdürülebilirliğini sağlamak için gereken kararları ortaya koymaktadır.

2019 YILINDA YAPILANLARDAN KISACA BAHSEDER MİSİNİZ?

1)Tillo Tabiat Parkı Yapılanlar ;

-Güneş Enerjili Elektrik Panelleri

- Çocuk Oyun Parkı (Ahşap Yapı)

-Kauçuk Yapıdan Zemin (Doğayla Uyumlu iş güvenliği açısıdan sağlıklı yapı )

- Çatılı Piknik masalarının altlarının insanlarımızın ve kültürümüzün bir örneği olan yer sofrasını canlandırmak için tahta döşenmesi

-Kır kahvesi ve Kır Lokantasında doğayla uyumlu pelet soba(sıkıştırılmış meşe odunu) kurulurak insanlarımızın soba dumanı ve soğuktan etkilenmemesi için kurulmuştur.

Yürüyüş Yolunda Hayvansever gençlerimizle yürüyüş planı yaparak Nisan Ayında yürüyüş gerçeklşetirdik.

2)Botan Vadisi Milli Parkı Ön Etüt Çalışması Yapılarak Teklif Dosyası Hazırlandı.Sayın Cumhurbaşkanımızın onayıyla 8 Agustos 2019 günü milli park ilan edildi.

3)Biyolojik çeşitlilik Siirt ilimizin doğal varlıklarının orataya çıkarılması amaçlı başlatılan biyolojik çeşitlilik projesi 2019 yılında bitirilerek Siirtin endemik ve özellikli alan ve aynı

zamanda bitki ve hayvan varlığı analiz edilerek Şube Müdürlüğümüze sunularak İl Genelinde sunum yapıldı.

4) Kaçak Avcılarla Mücadele Kapsamında;

-Okullarda Eğitimler

- Avcı Eğitimleri

-Muhtar Eğitimleri

-Kolluk Kuvvetleri ve Korucu Eğitimleri yapılarak istikrar sağlandı.

5) İl Av Komisyonu Çalışması Yapılarak Avcılarımızın Güvenliğinin Sağlanması ve Türlerimizin Var olan Sayılarının arttırılması adına Avlak Haritalarımız yenilendi.

6) Sokak Hayvanlarının evsiz kalmaması adına hayvansever gençlerle birlikte Şube Müdürlüğümüz bahçesinde toplanarak sokak hayvanları için Tahta,Karton ve Süngerden Evler,Mama kapları yaparak Siirtin farklı noktalarında yerleştirme yapıldı.

7)Sokak Hayvanları adına 4 EKİMDE Siirtte Sokaklara ve Bazı İşyerlerine Mama Kabı ve Mama verildi.

8)Siirtte Tehikeli köpek türlerinin azaltılması adına broşürler basıldı.

9)Biyokaçakçılıkla Mücadele adına eğitimler verilerek okullarımızda çocuklarımızın bu konuya bakış açısını belirledik.Broşürler bastırarak bölgemizin bitki ve hayvan varlığının korunması adına faalyet gerçekleştirildi. Programımıza katıldığınız Artı Siirt

Artı Siirt Haber Ajansı olarak için teşekkür ederiz.

Teşekkür ederim zaman ayırdığınız ve milli parklarımıza önem verdiğiniz için.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN