Böyle Giderse Önümüzdeki Yıllar Çok zor Geçecek

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Evet, bilim insanları gerçekten de uyarıyor. Ama düşündüğünüz konuda değil, gündemi meşgul etmesi gerektiği kadar etmeyen, oysa geleceğimize çok daha ciddi ambargolar koyan bir konuda. Başlığımız ile sizi yanılttığımızı biliyoruz, bunu kazayla yapmadık. Artık görmezden gelinemeyecek kadar devleşmiş gıda israfı konusuna dikkatinizi çekmek zorundaydık.

Durum gerçekten ciddi

Gıda israfı, bizler farkında olmasak da hem dünyanın hem de ülkemizin en büyük sorunlarından biri. Hem dünyada hem de Türkiye’de, insan tüketimi için üretilen tüm gıdaların üçte biri çöpe atılıyor. Bu, sadece Türkiye’de 65 milyon ton gıda, 300 milyar TL ziyan oluyor demek. Daha önemlisi; ülkemizin emeği, kaynakları, bereketi ziyan oluyor demek. En çok endişe vereni ise bunun gittikçe normalleşmesi, günlük hayatın bir parçası haline gelmesi. Nasıl mı? Anlatacağız.

Peki size ne?

Konunun “Bana ne”den çook uzakta olduğunu göstermek için bir örnek verelim. Cebinizden 2800 lirayı çekip alsak aramız tatsızlaşırdı, değil mi? Bu meblağ, ortalama 5 TL’den hesaplarsak, dört kişilik bir Türk ailesinin yıllık, üstelik sadece meyve sebze olarak çöpe attığı 554 kilo gıdanın para olarak karşılığı. Bu ürünlerin üretimi sırasında harcanan suyun, nakliye edilirken taşınan yakıtın doğaya yıktığı yükü saymadık. Çöpe atılan ekmeği, eti, bakliyatı, süt ve süt ürünlerini, tatlıları hiç saymadık. Bakın 4 kişilik ortalama bir Türk ailesinin bir yılda çöpe attığı tüm gıdaların tamamı ne seviyede.

Can sıkıcı değil mi? Üstelik bu sayılar, sadece evlerimizde ziyan olan gıdaların özeti. Tablonun bir de üretim ve perakende kısmı var. Ülkemizin bereketi, insanımızın emeği olan ürünler; tarladan size ulaşana kadar bazen yanlış üretim teknikleri, bazen finansal sorunlar, bazen ise yeterince güzel olmadıkları için çöpe atılıyor. Bu oran meyve-sebzelerde %40-50, tahıllarda %30, yağlı tohumlar, et ve süt grubunda %20, deniz ürünlerinde %35’i bulabiliyor.

Ama belki de en önemlisi, yere düşen ekmeği öpüp yüksek yerlere koyduğumuz günlerden evimize bir yılda giren ekmeğin %34’ünün çöpe gittiği günlere nasıl geldiğimizi düşünmek. Nerelerden nereye geldiğimizi hatırlarsak, gelecekte nerelere gidebileceğimiz hakkında da bir fikir sahibi olabiliriz.

Kaynak: Gıda Kurtarma Derneği, https://gktd.org/

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN