Faturaların neden bu denli yüksek geldiği anlaşıldı

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni yılın ilk faturaları vatandaşı çileden çıkardı!

Kademeli elektrik tarifesi ile 150 kilovatsaatin altında tüketimi olan hanelere yüzde 50 oranında zam uygulayan enerji şirketleri, faturaları bir hafta geciktirerek kullanımları tüketilen kilovatsaatleri 150'nin üstüne çıkarıyor.

Daha önce 25 ile 28 gün arasında elektrik faturalarını kesen enerji şirketleri, kademeli fatura dönemiyle birlikte fatura kesimini 33-35 güne kadar çıkardı. Bu şekilde hanelerin 150 kilovatsaat sınırını aşmasını sağlayan enerji şirketleri, yüzde 50'lik zam yerine yüzde 125 varan zam tarifesini uyguluyor.

Kademeli elektrik tarifesi nedir?

Kademeli elektrik tarifesi, aylık 150kWh tüketime kadar olan ev elektrik tüketimlerinin düşük kademe birim fiyatından, bu tüketimi geçen tüketimlerin ise yüksek kademe birim fiyatından faturalandırılmasını sağlayacak. 2022 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayan birinci çeyrek döneminde 38 milyon hane için 150kWh’ye kadar olan tüketimler kilovatsaat başına vergiler dahil 1,37 TL’den faturalandırılacak, bunun üzerindeki her kilovatsaat tüketim için uygulanacak birim fiyat 2,06 TL olacak. Bu uygulama alçak gerilim mesken abone grubundaki 38 milyonun üzerindeki hane için 1 Ocak itibarıyla devreye girdi.

Sınır 205 TL, bunun üzerinde tüketimde fatura can yakacak

Düşük kademede kalan tüketicilerin elektrik faturaları yüzde 49,6 artarken, limiti geçen tüketiciler için yüksek birim fiyat sadece limiti geçen tüketim için uygulanacak. Geçtiğimiz aralık ayında 500 TL fatura ödeyen bir ev tüketicisinin ocak ayında gelecek faturasının düşük tüketimli bölümü 205 TL olacakken, yüksek tüketimli kademede kalan kısmı için fatura 815 TL olacak ve aralık ayında 500 TL olan fatura ocak ayında 1020 TL olacak.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN