Fıstıkçılık Birimi'nden önemli duyuru

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bünyesinde kurulan Fıstıkçılık Birimi, fıstık yetiştiriciliğinde hastalık ve zararlılar ile mücadele ve Temmuz ayı içerisinde yapılması gerekenleri açıkladı. Açıklamada şu konulara yer verildi:

Psillidi ile Mücadele
Pisillidi zararlısı,  yoğunluğuna bağlı olarak yaprakların vaktinden önce sararıp dökülmesine ve bu durum da, dolaylı olarak karagözlerin dökülmesine sebep olur.
Psillidi zararlısına karşı ilaçlama
Mayıs ayı ortalarından itibaren, haftada bir yapılacak sayımlar sonucunda, bileşik yaprakta 25-30 nimf olduğunda ve yumurtaların çoğunluğunun açıldığı dönemde ilaçlama yapılır. İlaç uygulamasına karar verirken seçici ve entegre mücadele açısından kabul edilebilir ilaçlar tercih edilmelidir.
Dip kurdu ile Mücadele
Dip kurdu türlerinin erginleri yaprak, yaprak sapı ve taze sürgünlerin kabuklarını kemirerek ve aynı zamanda yumurtalarını aşı gözünün altına bırakarak aşı gözünü zedeler, kurumasına neden olur. Larvaları ağaç köklerini kemirerek beslenir.  Kök boğazında pupa olur. Temmuz ayında pupalardan ergin çıkışı görülmeye başlar. Ergin çıkışı 4,5 ay sürer. Zarar gören ağaçlarda gelişme durur ve ağaçlar ölür. Zararlı iki yılda bir döl verir.
Dip kurdu zararlısına karşı
Kültürel önlemler: Ağaç üzerinde bulunan erginler toplanıp öldürülmelidir. Ağaç altlarında erginlerin kolayca saklanabileceği yüksek boylu ot, çalı, vs. bulundurulmamalıdır. Sulama ve gübrelemeye dikkat edilerek ağaçlar kuvvetli bulundurulmalıdır. Herhangi bir nedenle yaralanmış ağaçlarda, yara yeri aşı macunu ile kapatılmalıdır. Ağacın sararan kısmının altındaki kök bölgesi açılıp, burada bulunan larvalar ve pupalar öldürülmelidir. Sürüm yaparken ağaçların gövdesine fazla yaklaşılmamalıdır.
Mekanik Mücadele
Sabah erken saatlerde ve akşamüzeri gövde ve kök boğazında kolayca toplanabilen erginler yok edilmelidir. Sap dipleri yenilerek dökülen yaprakların bulunduğu ağaçlar hızla sarsılarak yere düşen erginler toplanıp imha edilmelidir. Hazirandan itibaren zarar görmüş ağaçların kök boğazı bölgesi açılarak bulunan zararlı yok edilmelidir.
Kimyasal Mücadele
Kimyasal mücadele Mayıs ayının 15-20’si arası erginler yumurta bırakmadan yapılmalıdır. Bir diğer ilaçlama ise Temmuz ayının 15 inden itibaren 20 gün ara ile 2 defa yapılması halinde popülasyonu düşürecektir. Bahçede aşılama yapılmışsa, aşı bağları açılmalı.  Ayrıca fıstık bahçesindi, oluşan çatlaklar, tırmık veya tapan ile kapatılabilir, ağaçların kök boğazında göllendirme yapmadan sulama ile birlikte gübre verilebilir.  
HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN