Gelişmişlik endeksine Göre Gelişmemişiz! 75. Sıradayız…

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2017 verilerine dayanarak hazırlanan “İllerin Ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması” araştırması sonucunda yayınlanan raporda Türkiye illerinin ve bölgelerinin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyleri yer aldı.

Hazırlanan rapora göre, Siirt sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyine göre 75. sırada yer aldı.

Siirt en az ihracat yapan iller arasında

Raporda ülkemizde en az ihracat yapan iller arasında yer aldığı belirtilen Siirt için şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’deki toplam teşvik belgeli yatırım tutarının yüzde 1,3’ünü almıştır. İlin göreli olarak iyi olduğu değişkenlerden biri de kişi başına hastane yatak sayısıdır. Siirt, yüz bin kişiye düşen 267 hastane yatak sayısı ile Türkiye ortalamasının (266) üzerinde yer almaktadır. Ancak istihdam, eğitim ve rekabetçilik boyutlarındaki değişkenlerde Türkiye ortalamasının önemli oranda altında değerlere sahiptir. İstihdam edilen her yüz kişiden 7’si imalat sanayiinde istihdam edilmekte, okuryazar kadın oranı yüzde 83’lerde kalmakta ve ülkemizde en az ihracat yapan iller arasında yer almaktadır.”

Altıncı gelişmişlik kademesinde yaklaşık 10 milyonluk nüfusuyla 16 il yer almaktadır. Tamamı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan söz konusu illerin SEGE-201 sıralamaları ile endeks değerleri Tablo 20’de gösterilmektedir:

Raporun hazırlanma amacı

İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması (SEGE); politika, strateji ve kamu uygulamalarına girdi sağlamak amacıyla Türkiye’deki illerin ve bölgelerin sosyo-ekonomik gelişmişliklerini nesnel olarak ölçen ve karşılaştıran analiz çalışmasıdır.

Çalışmada, sosyo-ekonomik gelişmişliği ölçen değişkenler kullanılarak illerin ve bölgelerin gelişmişlik düzeyleri istatistiksel tekniklerle analiz edilmiş ve söz konusu birimlerin gelişmişlik sıralaması ortaya konmuştur. Çalışma sonucu oluşmuş gelişmişlik skorlarındaki doğal kırınımlar göz önünde bulundurularak iller 6, bölgeler ise 4 gelişmişlik kademesinde gruplandırılmıştır.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN