Hasankeyf'te Son Tarihi Eser De Taşındı

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

12 bin yıllık tarihe sahip antik kent Hasankeyf’in önemli tarihi eserlerinden olan El-Rızk Camisi de yerinden koparıldı. Yaşlı bir kadın, tarihi caminin taşınmasına ağıtlar yaktı

Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak olan antik kent Hasankeyf’in son tarihi eserlerinden El-Rızk Camisi taşındı.

Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak 12 bin yıllık tarihe sahip antik kent Hasankeyf’in önemli tarihi eserlerinden El-Rızk Camisi de yerinden koparıldı. Çalışması aylar önce başlayan tarihi camiinin taşıması, ilk önce yaklaşık dört buçuk metre yükseltiye çıkarılarak beton bloklar üzerine konuldu. Dün 256 tekerlekli SPTM aracına konulan bin 687 ton ağırlığındaki caminin taşınması, sabah erken saatlerinde başladı.

‘Şubat ayında su altında kalacak’

Taşıma öncesi Devlet Su İşleri (DSİ) 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, taşımaya ilişkin basına açıklamalarda bulundu. Hasankeyf’te yapılan son taşıma işleminin bugün başladığını ve Çarşamba gününe kadar Harim Duvarları’nın da taşınacağını söyleyen Kösalı, “Hasankeyf’e suyun gelmesine yaklaşık bir metre kaldı. Şubat ayında ise Hasankeyf’in su altında kalacağını planlıyoruz” dedi.

Yapılan açıklama sonrası SPTM aracı başına gelen Kösalı, taşıma işlemlerini başlattı.

Kalabalık bir basın grubunun takip ettiği taşıma işleminde tarihi camii yıkıntıların arasından geçirilerek, 3 kilometre uzaklıkta bulunan Arkeopark alanına götürüldü. Yaşlı bir kadın, tarihi camiinin taşınmasına ağıtlar yaktı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN