Hazine ve Maliye Bakanı Elvan'dan 128 milyar dolar açıklaması

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Hazineye TL'nin istikrarı konusunda yetki verilmiştir. 2017'deki protokol ve bu protokol çerçevesinde yapılan işlemler tamamıyla yasaldır. Herhangi bir şekilde yasalara aykırı bir durum söz konusu değildir. Yöntem eleştirilebilir ama yolsuzluk var denilemez." dedi.

“Merkez Bankası Başkanı’nın ifade ettiği gibi hazine hesapları üzerinden döviz alım ve satım işleri TCMB tarafından gerçekleştirdi.” diyen Bakan Elvan, “Merkez Bankası’nın muhabir bir banka aracılığıyla alım ve satım işlemlerinin elektronik işlem platformlarında gerçekleştirildiğini görüyoruz.” dedi.

“YÖNTEMİ ELEŞTİREBİLİRSİNİZ AMA…”

Bu platformda piyasa yapıcı yerli ve yabancı bankaların yer aldığını ifade eden Elvan, “Bu platformda bir şahıs yok. Bu işlemde taraflar birbirlerini bilmiyorlar. Kimin ne kadar aldığını karşı taraf bilmiyor. İşlem gerçekleştikten sonra hangi bankanın ne kadar aldığını biliyorsunuz.

Platformda bulunan bankaların gerekli ödemelerini TCMB’ye yaptıktan sonra bir TL likiditesi oluyor. Bu TL’yi de doğal olarak bilançosunda görebiliyoruz. TCMB günlük bilançosunda da bu hareketleri rahat bir şekilde görebiliyorsunuz. Tüm işlemler TCMB’nin kayıtlarında yer alıyor. Yöntemi eleştirebilirsiniz ama kimseyi yolsuzlukla suçlayamazsınız. Kesinlikle yasal olmayan bir durum, bir yolsuzluk söz konusu değil.

Bu işin gerçek sahibi Merkez Bankası’dır. Teknik düzeyde bir açıklama yapmanın TCMB bağımsızlığı üzer,inde bir gölge oluşturabileceğini düşünerek açıklama yapmadım. Merkez Bankası’ndan teknik açıklama geldiği için ben de açıklama yaptım.” dedi.

BÜYÜME BEKLENTİLERİ

İlk çeyrekte öncü göstergelere baktığımızda yüzde 5 civarı bir büyüme beklediğini ifade eden Bakan Elvan, “İkinci çeyrekte baz etkisi ile çift rakamlı bir büyüme söz konusu olacak. 2021 yılının büyüme açısından daha olumlu bir yıl olacağını öngörüyoruz.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN