Ilısu Barajı Siirt'te Ekolojik Hayatı Öldürüyor

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Akif Özalp / Artı Siirt

Ilısu Barajının su tutması ile yükselen baraj havzası hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.

Siirt Merkeze bağlı Sağlarca ve Eğlence köyü mevkiinde baraj suyunun yükselmesiyle birlikte birçok tarım arazisi ve köy yolunun ulaşımını sağlayan ana yol, su altında kalmaya başladı.

Uzmanlar tarafından Botan Vadisinde bugüne kadar 500 kadar bitki türü ve 120’ye yakın hayvan türü tespit edildiği belirtildi.

Uzmanlar Ilısu Baraj havzasının yükselmesiyle birlikte bu canlı türlerinin birçoğunun yok olacağı görüşünde.

Botan Çayı bölgesinde su altında kalacak yerleri son kez ziyaret eden ve canlı ölümlerine şahit olan vatandaşlar tepki gösterdi.

Bölgede yaşayan Mehmet Can adlı vatandaş, buraya 25 yıldır Botan Çayı’na geldiğini, birçok kez balık yakalamaya eğlenmeye geldiklerini belirtti.

“Memleketimizin ekolojik yaşamını bozdular”

Ekolojik yaşamın bozulduğunu ve bundan dolayı birçok canlının öldüğünü belirten Can, “Burası 25 yıldır sürekli gelip gördüğüm Botan Çayı. Burada birçok kez balık yakalamaya eğlenmeye gelirdik. Ama ne yazık ki her yer su altında kalıyor, zaten belli oluyor şimdi. Gördüğünüz gibi yılan su altında kalarak ölmüş, belki burada yüzlerce, binlerce yılan bu kayalıkların, ağaç kovuklarının içinde yaşamalarını bu toprakların üstünde sürdürürlerdi ama onlarda telef oldu, hepsi gitti. Memleketimizin ekolojik yaşamını bozdular. Biz istemiyorduk böyle olsun.  Ne yapalım ki. Bunun bir göstergesi de işte bu görüntüdür. Kendini savunan ve bu dünya üzerinde yaşayabilen hayvanlardan bir tanesi olan bu yılan bile gitti. Ne söyleyelim ki, söylenebilecek hiç bir şey kalmadı. Hayat kalmadı, yaşam kalmadı, güzellik kalmadı keyif kalmadı, Allah hak olanı versin.” şeklinde konuştu.

“Hayatımızın hepsi su altında kaldı.”

Yüzlerce insanın faydalandığı toprakların su altında kaldığını dile getiren Can, ”Yazık diyebiliyoruz sadece biz insanların hiçbir menfaati doğrultusunda değil bu baraj. Yararları bir varsa zararları bunun yüz katıdır. Hayatımızın hepsi su altında kaldı. Memleketimizin bir güzelliği kalmadı.

İçinde yaşam olan, gelir kaynağı olan tüm alanlarımız su altında kaldı. Yüzlerce insan bu gördüğünüz arazilerden faydalanıyorlardı. Bunların hepsi gitti bunların hepsi su altında kaldı.” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN