İstanbul'da bir yatak ve bir dolaptan oluşan, havalandırması olmayan oda fiyatı 900 TL

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Milliyet gazetesinden Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre İstanbul'da üniversite kazanmış bir kişinin, okula yakın bir ev ya da yurt bulması bir hayli zor.Pandemi boyunca uzaktan eğitim döneminde ev ve yurtları boşaltan öğrenciler, döndüklerinde bir sene önce ödedikleri fiyatlara barınacak yer bulamadı.

Öğrencilerin ev bulma süreçlerini deneyimlemek için İstanbul’da 'üniversite kazanmış bir öğrenci gibi' kendisini tanıtarak 3 gün boyunca kalacak yer arayan Kadüker, ortalama bir bütçeye göre kalacak yer bulamadı.

Yıllık 50 bin TL’ye yurt var

Kiralık dairelerde aradığını bulamayan Kadüker yurt fiyatlarının ise aylık 2000-2500 TL civarında olduğunu dile getirdi.İstanbul'da 3 öğün yemek, servis, spor salonu ve çamaşır hizmetleri gibi otel konforunda yurtlar da mevcut ve onların fiyatı yıllık 50 bin TL'ye ulaşıyor.

'Penceresi bile yok'

İstanbul'da kalacak yer olarak son seçenek ise ‘Apart, Pansiyon, Öğrenci veya Bekar Evi’.Pansiyon tarzı yerlerde de yer bulmak bir hayli zorken, Çağlayan’da bulunan pansiyonun tek kişilik odasında pencere ve havalandırma olmamasına rağmen fiyat 850 TL.Pansiyonda eğer pencere ve televizyon talep edilirse fiyat 1150 TL'ye çıkıyor. 12 kişilik odalarda ise yer yok ve banyo ve tuvaletler hem ortak kullanım hem de sıvaları dökük ve hijyenik değil.

'Mezar gibi oda 900 TL'

Çağlayan’daki bir başka apartta ise tek kişilik odada sadece bir yatak ve dolap bulunmasına rağmen fiyat 900 TL. Havalandırması var denilen oda çok küçük bir pencereye sahip ve yan binanın duvarına sadece 10 santim uzaklıkta. Bu apartlarda ücretli bir şekilde çamaşır, ütü, ortak mutfak gibi imkânlar da bulunuyor.

'Diğer şehirler de pahalı'

Türkiye genelinde hem yurt fiyatları hem de kiralar arttı. Son bir yılda öğrencilerin yoğun yaşadığı illerde kiralarda yüzde 20 ile 50 arasında artışlar yaşanırken yurt fiyatları ise en az yüzde 20 zamlandı.Ankara’da ve İzmir’de özel yurt ücretleri 18.000 TL’den 35.000 TL’ye; Eskişehir’de 17.000 TL’den 30.000 TL’ye, Çanakkale’de 16.000 TL’den 25.000 TL’ye; Antalya’da ise 18.000 TL’den 35.000 TL’ye kadar değişiyor. Kiralık ev fiyatları ise öğrencilerin yoğun yaşadığı bölgelerde İstanbul’da 1.500 TL’den 5.000 TL’ye, Ankara’da 1.500 TL’den 2.500 TL’ye, İzmir’de 1.200 TL’den 2.500 TL’ye; Eskişehir’de 850 TL’den 1.200 TL’ye; Çanakkale’de 700 TL’den 1.300 TL’ye; Antalya’da 1.200 TL’den 2.000 TL’ye çıkıyor.

İlana bile çıkmıyorlar

Emlakçılar son dönemde kiralık daire piyasasının çok hareketli olduğunu belirterek bunun en önemli nedenlerini ise pandemi nedeniyle duran inşaatlar, öğrencilerin boşalttığı evlere yabancıların yerleşmesi olarak açıklıyorlar. Kiralık daire talep edenlerin numaralarını sıraya koyup, aynı gün içinde evi veriyorlar. Bazı kiracılar evi bile görmeden emlakçıların hesabına peşinat yatırıyor. Konuyla ilgili görüştüğüm emlakçılar şunları söyledi:

"Yunus Aydın: 2013’ten beri Mecidiyeköy’de emlakçıyım böyle bir durum görmedim. Öğrenciler geçen yıl çıkınca yabancı müşterilerle doldurduk evleri. Bu yıl öğrenciler geri geldi ama şimdi ev bulamıyorlar. Bulanlar da iki kat para vermek zorunda. İsmail Taşpınar: İki yıldır yeni yapı yapılmıyor. Yeni evler yapıldıkça rayına oturur ama yine de o kadar düşmez. Kiralar şu an pahalı olduğu için öğrenciler apart tarzı yerler kiralayıp idareten kalıyorlar. Memduh Alkoyun: Yabancılar kalabalık kalmayı kabul ettikleri için 1000 TL’lik yere 2000 TL verebiliyorlar. İzzetepaşa’da 1000 TL’lik ev 2000 TL oldu. Geçen haftadan beri gelen her daire gitti. Hiç ilana bile çıkmıyoruz, vitrinlerimiz boş. Coşkun Kaleli: Yabancıların yoğun talebinden dolayı yerlilere cevap veremiyoruz. Mal sahiplerinin de işine geliyor. Öğrenciler boşta kaldı, emlak piyasası fırladı. 2000 TL’lik daireler 4000 TL oldu. Eşyalılar 5000 TL’ye kadar çıktı."

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN