Koronavirüs Hastalarına Verilen Favicovir İlacının SKT'sinin Uzatılması Ne Anlama Geliyor?

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Aydın, şöyle dedi:
"Son günlerde Sağlık Bakanlığı tarafından Covid-19 hastalarına dağıtılan “favipiravir” etken maddeli Favicovir ilaçlarının son kullanma tarihleri geçmesine rağmen yeni etiket kullanılarak son kullanma tarihlerinin uzatılması üzerine şöyle bir izah yapma gereği duydum:

Siirt Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özgür Aydın

Tabletler çok uzun ömürlüdür. Aslında çoğu son kullanma tarihinden sonra bile yıllarca kullanılabilir. Ama genelde ilaçlar (tabletler) hastaların eline geçtikten sonraki saklama koşulları düşünülerek her ihtimale karşı son kullanma tarihleri çok daha erkene alınıyor. (Burada ilaç firmalarının; ellerinde ilaç stoğu bulunan hastaların ilaçlarının son kullanma tarihlerinin de hemen bitmesini ve böylece hastaların ellerindeki ilaçları kullanmak yerine hastaların yeni ilaç almalarını sağlayarak PARA kazanmak istemelerini de göz önünde bulundurmak gerek.)

Öncelikle bu ilaçlar Sağlık Bakanlığı stoklarında saklanan ilaçlardır. Gerekli kontroller yapıldıktan sonra, zaten uygun saklama koşullarında olduklarından ötürü son kullanma tarihleri uzatılmış. SKT uzatılması sadece bu ilaçlara özgü birşey değil, daha önce de birçok ilacın gerekli kontrollerden sonra son kullanma tarihleri uzatılmıştır.

Bu sebeple böyle bir uygulama üzerine bakanlığı suçlamak ve vatandaşlarımıza bozuk ilaç verdiğini düşünmek hakkaniyetle bağdaşmaz. Tabi halkımız bu ayrıntıları bilmediği için endişeye düşebilir. Bu da normal birşey. Ama eğer sorun “Son Kullanma Tarihi” ise herkesin içi bu konuda rahat olabilir. İlaçlarsa hiçbir sıkıntı yok."

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN