Kredi kartı kullananlar dikkat: artık kullanılmayacak, kaldırılıyor!

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Kredi kartları üzerinde bulunan manyetik şeritler bir güvenlik problemi olarak görülmekte. Bundan kaynaklı olarak 2024’den itibaren kartların tamamen sonlanması bekleniyor. 2024 itibari ile bir kart üreticisi manyetik kartların kullanımını sona erdirecek. Sonraki 10 yıl içindeyse bu kartların yerini çipli ve biyometrik kartlara yerini bırakacağı düşünülmekte. Bunların yanı sıra biyometrik kartların parmak izi kullanacağı ifade edildi.

ferhat-haberay-kopyasi-kopyasi-10.jpg

Dünyadaki en büyük kredi kart üreticilerinin başında yer alan Mastercard, tarafından yapılan açıklamalara göre 2024 yılından sonra kartlardaki manyetik şekillerin kaldırılacağı ve bu sayede köklü bir değişikliğe gidileceği açıklandı.

İlk Olarak Avrupa’da Başlayacak

Uygulamaya ise ilk olarak Avrupa’da başlanacak. Tahmini olarak 2033 yılını gösterdiğinde tüm Dünya’da manyetik kartların kullanımları son bulacak. Manyetik şeritler, son dönemlerde artan dolandırıcılığa karşı olarak güvenli görülmemekteydi.

ferhat-haberay-kopyasi-kopyasi-9.jpg

Manyetik kartların yerineyse çipli ve biyometrik kartlara gelecek. Biyometrik kartların parmak izi olarak kurgulandığı ve böyle kullanacağı belirtildi. Manyetik şeritleri kartlar ise IBM tarafından 60’lı yıllarda Amerika CIA birimi için üretilmişti.

IBM mühendisi Forreest Parry, manyetik şerite yerleştirilmiş olan bilgiyi plastik kartla kullanmak istiyordu. Fakat Parry uzun süre boyunca plastikle manyetik şeriti birleştirmeyi başaramadı. Aradan geçen zamanla karısı Dorothea Parry, ütüyle iki parçayı birleştirmeyi teklif etti ve bu yöntem başarılı oldu.

ferhat-haberay-kopyasi-kopyasi-8.jpg

Son dönemlerde ise pandemi temassız ödemeye olan ilgiyi oldukça arttırdı. Artık hem kartlar hem akıllı cihazlara yapılan temassız ödemeler oldukça artış göstermiş oldu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN