Neden çoğu animasyon karakteri 4 parmaklı?

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Televizyon tarihinin en meşhur animasyon karakterlerinin birçoğunun ortak noktası 4 parmaklı olmaları. Mickey Mouse, Homer Simpson, Sünger Bob, Looney Tunes karakterleri, Taş Devri karakterleri, Tom ve Jerry gibi pek çok çizgi film karakterinin yalnızca 4 parmağı var.

Peki bunun nedeni ne?

Onlarca yıldır devam eden bu çizgi film geleneğinin birçok farklı nedeni var. 

Buna dair en popüler açıklama tamamen animasyon yapım süreciyle ilgili. Çünkü 5 yerine sadece 4 parmak çizmek çok daha kolay. Çizerlerin 4 parmak çizerek zamandan kazanması stüdyoların da daha az masraf yapmasını sağlıyor. 

Karikatürlerin elle çizildiği dönemde karakterlerin 4 parmaklı çizilmesi bu açıdan önemliydi. Ancak şimdi teknoloji çizerlerin yanında olsa bile çizgi film karakterleri yine de 4 parmaklı çiziliyor. 

warner bros2.jpg

(Warner Bros)

Bu tercihin arkasında da çoğunlukla yuvarlak hatlı karakterleri 5 parmaklı resmetmenin güzel görünmemesi yatıyor. Bu konuda Walt Disney Productions'ın kurucusu ABD'li ünlü yapımcı Walt Disney'in bir keresinde Mickey Mouse'un eğer 5 parmağı olsaydı ellerinin "bir salkım muz gibi görüneceğini" söylediği belirtiliyor. 

Bir başka nedense pek çok çizgi film karakterinin hayvan olması ve zaten 5 parmaklı çizilmelerinin gerekli görülmemesi. 

Nickelodeon.jpg

(Nickelodeon)

Ancak Japon animelerindeki karakterlerin genellikle 5 parmağının olduğu ve bunun farklı nedenlerinin olduğunu belirtmek önemli. 4 ve ölüm ifadelerinin Japonca benzer telaffuzlara (shi) sahip olması ve 4 parmağın Yakuza geleneğini hatırlatması nedeniyle Batı'da kullanılan teknik tercih edilmiyor. 

Yakuza olarak adlandırılan Japon mafyaları ceza olarak parmak kesmeleriyle biliniyor. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN