Poşetin ardından bir grup ürün daha ücretli oluyor

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

1 Ocak 2022 itibariyle piyasalarda yeni bir dönem başlıyor. Sene başından itibaren plastik, cam, metal-alüminyum ve karton atıklar Depozito İade Sistemine dahil edilecek. Uygulama ile tüketiciler, ürünü satın alırken bedeli ile birlikte depozito iade ücretini ödeyecektir. Atıkları iade edenler paralarını geri alacaklar. Böylece bu atıklar geri dönüştürülecektir.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV); plastik, cam, metal-alüminyum ve karton atıkların çöpe atılmadan geri dönüştürülmesini sağlayacak Depozito İade Sisteminin (DİS) 2022 yılında devreye alınacağını duyurdu. Çevre sorunlarını azaltması beklenen DİS’in hayata geçmesi bekleniyor. geri dönüşüm sektöründeki yatırımları hızlandırmak. PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, sistemin doğru çalışması halinde Türkiye’de her yıl 1 milyon ton ek israfın önüne geçilebileceğine dikkat çekti.

Önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek uygulama ile tüketiciler, ürünleri satın alırken satış noktasına ürün bedeli ile birlikte belirlenen depozito iade ücretini ödeyecek. sistem ürün bedeli dışında ödediği bedeli geri almak için, atıkları iade edecektir. İade ücreti para veya alışveriş noktaları olabilir. Depozito sistemi ile tüketici için parasal değeri olacak atıklar çöp olarak çevreye atılmayacak, böylece toplama merkezlerine götürülerek hammaddeye dönüştürülebilecektir. Hem çevre korunacak hem de ülke ekonomisi kazanılacaktır. Depoz İTO uygulaması, temiz ve geri dönüştürülebilir hammaddelerin elde edilmesini sağlayarak sektörün gelişimini hızlandıracak” dedi.

ATIK TÜKETİCİLER İÇİN DEĞERLİ OLACAK

Eroğlu, park, bahçe ve denizlere atıldığında çevre kirliliğine neden olan atıkların Depozito İade Sistemi ile parasal değer kazandıkça tüketiciler için değer kazanacağını belirtti. Türkiye’de yılda 20 milyar içecek paketinin kullanıldığını ve bunların 9 milyarının plastik ambalaj olduğunu anlatan Eroğlu, söz konusu atıkların DİS ile geri dönüştürülmesi durumunda ekonomiye 1,4 milyar lira katkı sağlanabileceğini ifade etti.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN