Siirt için çağrı: Kısmi kapanma ve hızlı aşılama şart

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Siirt Tabip Odası Yöneticisi Abdullah Güneş, kent için kısmi de olsa kapanma olmazsa vakaların yükselişini hastanelerin kaldıramayacağını söyledi. Güneş, kısmi kapanmanın ve hızlı aşılamanın şart olduğunu ifade etti.

KISITLAMA KALKINCA VAKALAR ARTI

Kısıtlamalar kaldırıldıktan sonra Siirt’te vaka sayıların yükselişte olduğunu belirten Güneş, “Maalesef bu durum pek toparlanmış görünmüyor. Vaka sayılarında durumu kentte bulanan hastane servislerinin, yoğum bakımların doluluğundan ve evde tedavi olup ara ara acile gelme ihtimali ihtiyacı olan hastalardan anlıyoruz. Kentte şu an vaka sayıları günlük 350 ile 400’lere ulaşmış durumda. Elde ettiğimiz verilere göre devlet ve özel hastanelerde yatan kovid-19 hasta sayısı 210 civarı iken yoğun bakım hasta sayısı ise 25 dolaylarında. Diğer bir yanda da her iki doz aşı olan insan sayısı şu an 40 bin civarında. Vaka sayıları yüksek, aşılama oranı ise düşük seyrediyor” dedi.

AŞIYA DAVET İÇİN ADIMLAR ARTIRILMALI

Güneş, kentte aşıya yönelik duyarsızlığın geçen aya oranla düştüğünü ama istenen düzeyde olmadığını söyledi. Güneş, “Aşıya yönelik artışların oluşması için sivil toplum kuruluşlarıyla beraber yürütmek istediğimiz çalışmalarımız var. Şehrin kanaat önderleriyle, toplumda referans sayılabilecek insanlarla görüşüp insanları aşıya davet etmesi konusunda adım atmalarını istedik. Gerek sosyal medya gerekse de basını kullanarak durumun daha görünür olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Kurum olarak vatandaşlara aşıya dair doğru bilgi vermek amacıyla bir broşür dağıtımımız olacaktı ama mevcut koşullardan dolayı bu çalışmayı erteledik. Diğer yandan aşıya teşvik için insanlarla görüşmeler sağlıyoruz” dedi.

HASTANELER VAKA ARTIŞINI KALDIRAMAYACAK

Vaka sayılarının bu şekilde ilerlemesi durumunda kısmi de olsa kapanmayla ilgili tedbirlerin alınması gerektiğini ifade eden Güneş, vaka sayılarındaki yükselişi hastanelerin kaldırabilecek düzeyde olmadığını dile getirdi. Güneş, “Hem özel hastanelerde hem de devlet hastanelerinde bu durum böyle. Vaka sayılarının yüksek olmasının başında toplum arasında aşıya yönelik doğru olmayan bilgilere inanış var. Ben bunu aşıyla ilişkili olduğunu düşünüyorum. Tabii kısıtlamaların kalkmasıyla insanların dışarıya çıkma ve beraber oturma istekleri vaka sayılarını etkiliyor. Özelikle Siirt’te daha yaygın olan bu kahvehane kültürü ile ilişkili olarak tedbirlerin gevşetilmesinin bu noktada vaka sayılarının artmasının diğer illere oranla daha fazla etki etmiş olabileceğini düşünüyorum. Tabi bu aşılama oranlarının düşük oluşuyla da birleşince bu şeklide bir artış kaçınılmaz ve beklenen bir durum haline geldi. Vaka sayılarındaki artış böyle devam ederse aşılanma oranlarının artması için belki çok fazla zamanımız kalmamış olabilir. Çünkü aşılara teşvik ve aşılamanın bu anlamda artması biraz zaman alıyor. Bu da belli yerlerin kapanması ile ilgili bu dönemde önlemler alınabileceğini gösteriyor” dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN