Siirt Teknikerler Derneği Başkanından Çarpıcı Açıklamalar

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Siirt Teknikerler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mansur Güneş, 13 bin gıda teknikerinin çıkan yasa ile işsiz kalacağını belirtti.

Başkan Güneş, ‘’06 Aralık 2019 Tarih ve 30970 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan ‘’Gıda Yem İşletmelerinde Çalıştırılması Zorunlu Meslek Mensuplarının Belirlenmesine Dair Tebliğ‘’ (Tebliğ No: 2019/48)’e istinaden 13 bin gıda teknikeri işsiz kalacaktır.’’ dedi.

Yıllardır turizm sektöründe hizmet veren gıda teknolojisi (gıda teknikerleri)  mezunlarını işsiz bırakıldığını belirten Güneş, şöyle konuştu:

“06.12.2019 Tarihli 30970 Sayılı Resmi Gazete Gıda ve Yem İşletmelerinde Çalıştırılması Zorunlu Meslek Mensuplarının Belirlenmesine Dair 2019/48 Tebliğ’de Gıda Teknolojisi ön lisans mezunlarının maddi ve manevi hak kayıplarına sebebiyet veriyor olması nedeni ile Ek1 listesindeki maddelerin tekrar değerlendirmeye alınmasını istiyoruz.

29.Madde de belirlenen meslek grupları arasında Devlet üniversitelerinde okutulmakta olan Gıda Teknolojisi bölümüne yer verilmeyerek özel sektördeki  istihdam imkanları elimizden alınmıştır.

Bu bölüm dersleri arasında gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi eğitimleri örgün olarak öğrenen Gıda Teknikerlerinin mağduriyetinin giderilmesi 10-15 yıl tecrübesi bulunan bu meslek çalışanlarının yükselmiş olduğu yöneticilik görevinden uzaklaştırılmasının ve işsizlik ile karşı karşıya bırakılmasının engellenmesi için Gıda Teknolojisi (Gıda Teknikerliği) Bölümünün EK 1 listesine eklenmesini gerekmektedir.

5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Kapsamında tüm haklarımız ve sorumlu yönetici olma yetkimiz mevcut iken;

 5996 sayılı Gıda Ve Yem Kanunu yayınlanması ile EK 1 de sadece lisans mezunlarına 25 iş kolunda yetki verilmesi ile ön lisans mezunu gıda teknikerleri olarak mesleki hak kaybına uğradık.

2019 / 48 nolu Tebliğ (06/12/2019 tarih ve 30970 sayılı R.G) de yayınlanması ile; Son olarak çalışmakta olduğu EK.1’in 29. Maddesi ‘’Konaklama tesislerinde ‘’ de hak kaybına uğrayarak tamamen mesleğimiz silinmiştir.

Hali hazırda sektörde çalışan ve mezun vermeye devam eden 2000 yılından 2020 yılına kadar yaklaşık 13.000 gıda teknikerleri işsizlikle karşı karşıya bırakılıyor. Gıda teknolojisi gıda teknikerleri de ek 1 listesine eklenmeli mağduriyetimiz giderilmeli yoksa üniversiteli işsizler kervanına ekleneceğiz.’’

Güneş, hükümeti ve yasa çıkarıcıları (TMBB) bu kadar üniversite mezununun işsiz kalmaması yönünde göreve davet etti.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN