Siirt Yemeklerini Sevenler Bu Habere Dikkat!

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Siirt İl Sağlık Müdürü Dr. Emre Erol Ömür, 4 Mart Dünya Obezite gününde Siirt yemeklerine ve bir yılı aşkın bir süreden beri etkili olan pandemi nedeniyle insanımızın hareketsiz kalmasına dikkat çekti.

4 Mart gününün bütün dünyada obezite günü olarak kabul edildiğini ve bu günde yapılan açıklama ve aktivitelerle obezite konusunda toplumda bir farkındalık oluşturulmaya tipobet çalışıldığını belirten Dr.Ömür, obezitenin yol açtığı hastalıkları da anlattı.

Obezitenin artık bütün dünyada bir hastalık olarak kabul edildiğini belirten Dr. Ömür “Obezite ağırlıklı olarak beslenme ile ilişkilendirilirse de buna yol açan diğer bazı faktörlerde bulunmaktadır. Bunların başında çevresel, genetik, psikolojik faktörlerle kullanılan bazı ilaçların yan etkisi gelmektedir. Vücutta aşı aşırı yağ birikmesi sonucu oluşan obeziteye yol açan diğer faktörler hızlı kentleşme ve hareketsiz bir yaşamda sıralanabilir. Son biri yılı aşkın bir zamandan beri etkili olan pandemi nedeniyle vatandaşlarımız, genellikle kapalı ortamlarda kalıp, yeteri kadar hareket etme imkanı bulamadılar. 1975 yılından bu yana bütün dünyada obezite hızlı bir yayılma gösterdi ve obezite kişi sayısı üç katına çıktı. Dünyada genelinde fazla kilolu  olan kişi sayısı 1.9 milyara, obezite olanların sayısı da 650 milyona ulaştı. Pandemi bir gün bitecek ancak korkarım obezite bir pandemi olarak karşımıza çıkacak.” Dedi.

Obeziteyi yenmek için beslenmemize dikkat etmemiz ve  bol egzersizli, hareketli bir yaşam sürdürmemiz gerektiğini belirten Dr. Ömür sözlerini şöyle sürdürdü “Obeziteyi yenmek için bol bol egzersiz  yürüyüş ve yaşımıza uygun hareketli bir yaşam tarzına sahip olmamız gerekiyor. Bunların yanında beslenmemize itina gösterme zorunluluğumuz var. Kilo aldırıcı besinlerden uzak durmalıyız. Burada özellikle Siirte özgü yemeklere dikkat çekmek istiyorum. Perde pilav, büryan,  kitel ve diğer yemeklerimiz  çok lezzetli oldukları kadar kilo aldırıcıdırlar. Bu nedenle bunları yerken dikkatli olmalı ve ölçüyü kaçırmamalıyız. Bunun yanında pandemide düşük riskli iller arasında yer aldık. Bu nedenle ilimizde kısıtlamalar kaldırıldı ve önümüzdeki günlerde bahar varlığını daha çok hissettirecek. Bunu fırsat bilerek kırlarda bol bol yürüyüşler yapmalı, hareketsiz yaşam alışkanlığından kurtulmalıyız.”

Obezitenin bir çok hastalığa yol açtığını söyleyen Dr.Ömür en önemli on tanesini şöyle sıraladı, diyabet, hipertansiyon, kalp hastalıkları, kanser, safra kesesi hastalıkları kemik ve eklem hastalıkları, kanserler, uyku apnesi, karaciğer yağlanması, gebelik diyabeti ve depresyon…

İl Sağlık Müdürü Dr. Ömür, İlimiz Merkez Toplum Sağlığı Merkezimizde içinde diyetisyen ve fizyoterapist bulunan Sağlıklı Hayat Merkezine tüm vatandaşlarımızı davet etti.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN